Večeras predavanje o temi “Branislav Nušić – veliki majstor srpskog novinarstva”

Večeras, 12. decembra, na Palama će biti održano predavanje profesora Vladimira Barovića o temi “Branislav Nušić – veliki majstor srpskog novinarstva”.

Peto predavanje, u okviru ciklusa predavanja pod nazivom “Značajne ličnosti srpskog novinarstva”, biće održano u Kulturnom centru sa početkom u 19.00 časova.

Veliki pisac Branislav Nušić kroz život je radio različite poslove, ali je skoro pet decenija bio odan novinarstvu. Najznačajnije tekstove napisao je u beogradskoj “Politici” i dva puta je biran za predsjednika Srpskog novinarskog udruženja, što ukazuje koliko je velik bio Nušićev ugled među ondašnjim srpskim novinarima.

Njegovi tekstovi sa pažnjom su čitani, od vlasti su budno praćeni, a jedna od najpoznatijih Politikinih rubrika pred Prvi svjetski rat bile su njegove “Priče iz beogradskog života”.

Nušićevi novinarski tekstovi imali su veliki uticaj na javnost, jer ono o čemu je pisao često se kao tema dana prepričavalo kako u državnim kancelarijama, tako i u kafanskim razgovorima i na kućnim sjedeljkama.

On je bio neumoran u pisanju novinarskih priča, a iako je u životu mijenjao zanimanja, cijeli vijek je ostao vjeran poslenik javne riječi, mada je u javnosti mnogo poznatiji kao komediograf, dramaturg, diplomata, pripovjedač, satiričar, etnograf, upravnik pozorišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *