Svečani prijem u I. Sarajevu; Važan dan koji simbolizuje novi početak za Srpsku

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik priredio je jučer u poslijepodnevnim satima svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica u Sjedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Upravo tu će Dodik i provoditi najveći dio službenog vremena tokom mandata, do 2022. godine.

Dodik je zahvalio zvanicama, istakavši da je ovo važan dan koji simbolizuje novi početak za Republiku Srpsku i njen narod i mir na ovim prostorima.

“Dobio sam mandat od srpskog naroda da predstavlja Republiku Srpsku u naredne četiri godine na najbolji mogući način, onako kako znam i kako umijem i sa iskustvom koje imam, kako bi odbranio njene vitalne interese”, poručio je Dodik i dodao da se zalaže za mir i sigurnost.

Prijemu je prisustvovala i delagacija Srbije na čelu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, a u delegaciji su bili i ministar pravde Nela Kuburović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U Sarajevu je prethodno održana konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj su inaugurisani njeni članovi izabrani na oktobarskim izborima – Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Nakon što im je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, Džaferović i Komšić  pročitali su tekst svečane izjave koji glasi:

Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Srpski član Predsjedništva, povodom stupanja na dužnost, poljubio je zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH i pročitao tekst svečane izjave, koju je i potpisao.

Tekst svečane izjave pročitali su pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske i Dragan Čović i Bakir Izetbegović iz FBiH.

Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu, što je bilo prvi put da jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položi pred entitetskim parlamentom.

Nakon što je svaki od novoizabranih članova pojedinačno potpisao tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost /inauguracija/, smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva, sedmom po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *