21.novembar “Svjetski dan televizije”

U cijelom svijetu 21. novembar slavi se ”Svjetski dan televizije”.

U martu 1996. godine glavna skupština UN-a donijela je odluku da se 21. novembar obilježava kao Svjetski dan televizije.

Na taj se način obilježava slava i utjecaj televizije, te ujedno i odaje počast ulozi koju ona ima u našem svakodnevnom životu upozoravanjem na zdravstvene, socijalne, ekonomske i ostale probleme u svijetu kojima se narušava sveopći mir.

Smatra se kako je danas odigrala veliku ulogu u prezentiranju globalnih pitanja koji utječu na ljude diljem svijeta, te pomogla širenju društvenih ideja jer televizija je jedan od najutjecajnijih medija današnjice.

Kao dio godišnje inicijative Ujedinjenih nacija, televizijske su kuće diljem svijeta danas emitirale spot od 30 sekundi na svim svojim platformama.

Ulaganja u televizijske programe u svijetu bliže se iznosu od 140 milijarda dolara, stoji u službenom priopćenju Egta-e, Udruženja televizijskih i radijskih marketinških kuća, EBU-a (Europske radiodifuzijske unije) i ACT-a (Udruženja komercijalnih televizija u Europi).

Tema 22. izdanja ove globalne proslave jest kvalitetan sadržaj. Nevjerojatna kvaliteta televizijskih programa odražava se u činjenici da ovaj dokazani medij ima neprikosnoveni kapacitet da zabavlja, nadahnjuje i informira gledatelje diljem svih platformi. 

Škot John Logie Baird postigao je 25. listopada 1925. ono što nikom do tada nije uspijelo: prenio je prvu televizijsku sliku na udaljenost od nekoliko metara. 

1936. godine kasnije započela su i prva neredovita emitiranja u Londonu, a kako bi prijenos Olimpijskih igara u Berlinu i Hamburgu bio dostupan svima koji nisu imali vlastiti TV prijemnik otvoreno je gotovo 30 javnih soba za gledanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *