Svečano otvoren “Prvi kadar”

Premijernim prikazivanjem igranog filma “Granice kiše” Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, sinoć je u Istočnom Sarajevu svečano otvoren 12. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

“Granice kiše” je film o ljubavi i nadi, čija priča je smještena u visoke planine iznad Јadranskog mora, gdje Јagoda, urbana djevojka, za vrijeme ljetnjeg raspusta dolazi u posjetu porodici i na misteriozan način vraća samopouzdanje svima koje sretne.

Na tromeđi Hercegovine sa Crnom Gorom i Hrvatskom i filmska priča je podijeljena u dva dijela i epilog.

Premijeri filma prisustvovali su mladi glumci Nedeljko Milović i Ognjen Vujović, kao i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta.

Otvaranju festivala prethodilo je otvaranje izložbe fotografija autora Aleksandre Јovanić i Čarne Manojlović “Hrabre žene putuju kroz vreme”, među kojima su Nadežda Petrović i Milunka Savić.

Izložbu je otvorio direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Igor Tošić, koji je ocijenio da “Prvi kadar” na najbolji način predstavlja Istočno Sarajevo i turizam ovog dijela Republike Srpske, pri čemu je podsjetio da je Istočno Sarajevo nedavno dobilo titulu Grad turizma.

Postavka 17 izloženih fotografija čini centralni deo projekta `Hrabre žene putuju kroz vreme`, realizovanog kroz dva ciklusa tokom prošle godine”, rekla je jedna od autora izložbe Čarna Manojlović. “Svaka od njih je u po nečemu bila PRVA, svaka od njih je, u manjoj ili većoj meri, srušila po neki tabu, svaka od njih je oduzela delić prostora koji su arogantno zauzeli muškarci. Fotografije/inscenacije evociraju odabrane ličnosti, atmosferu njihovih života ali i njihovih dela, te prikazuju kako bi one izgledale danas u 21 veku:, dodala je Manojlović.

Ona je podsjetila da su Eustahija Arsić, Katarina Ivanović, Marija Trandafil, Mina Karadžić, Savka Subotić, Milica i Anka Ninković, Draga Ljočić, Јelena Dimitrijević, Nadežda Petrović, Kasija Miletić, Јelisaveta Načić vodile uzbudljive živote koje zahvaljujući njihovim pionirskim podvizima u različitim oblastima, često i u više njih istovremeno, ne treba zaboraviti.

Manojlovićeva je istakla i značaj Mage Magazinović, Mare Rosandić, Milunke Savić, Anice Savić Rebac, Ksenije Atanasijević, Zore Petrović, Danice Tomić i Soje Јovanović.

Ovogodišnji “Prvi kadar” održava se do subote, 17. novembra, u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Prvi kadriraj!”, a u Zvorniku je danas počela sa radom radionica animiranog filma.

Srđjan Vasić, predsjednik žirija naglasio je kako je Prvi kadar visoko pozicioniran na mapi festivala na teritoriju bivše Jugoslavije te da očekuju da vide veoma intrigantne i zanimljive filmove.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a manifestaciju su podržali Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *