Istočno Sarajevo: Večeras počinje “Prvi kadar”

Premijernim prikazivanjem igranog filma “Granice kiše”, Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, danas će u Istočnom Sarajevu svečano biti otvoren 12. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić najavila je da će premijeri filma “Granice kiše” prisustvovati producentska i glumačka ekipa filma, kao i brojni gosti i značajna imena dokumentarnog filma iz cijelog svijeta.

Moto Festivala podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, Festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja s upečatljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću,” navela je Mitrić- Štifanić za naš portal.

Svečanost otvaranja festivala zakazana je za 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Otvaranje festivala pratiće izložba fotografija autora Aleksandre Јovanić i Čarne Manojlović “Hrabre žene putuju kroz vreme”, među kojima su Nadežda Petrović i Milunka Savić.

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 42 filma iz 17 zemalja, koji će biti prikazani u šest festivalskih selekcija.

Za danas je najavljena projekcija igranih i dokumentarnih filmova “Princeza i poštar” Dragana Radetića, “Sa dve noge u zemlji” Saše Hajdukovića, “Konstrukcija” Tamare Kesić, “Praznovanje” Dejana Јavorca, “Neko od nas” Anje Kavić, “Imperativ” Јelene Ilić Todorović i “Oj, Krajino” Saše Karanovića.

Ovaj dio festivalskog programa počinje u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U okviru prvog festivalskog dana u 10.00 časova će u dječijem programu premijerno biti prikazan igrani film za djecu “Zlogonje”, autora Raška Miljkovića.

Ovogodišnji “Prvi kadar” održava se od 12. do 17. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom “Prvi kadriraj!”, pa će danas u Zvorniku početi sa radom radionica animiranog filma.

Važan iskorak prema decentralizaciji kulture i filma napravljen je potpisivanjem Memoranduma o saradnji Produkcije “Prvi kadar”, grada Zvornika i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Održavanjem festivala u Istočnom Sarajevu i Zvorniku Produkcija “Prvi kadar” postaje most kulture među gradovima, čime se povećava broj filmskih gledalaca i uticaj na razvoj kinematografije u Republici Srpskoj i BiH i festival dobija novi koncept,” kazala je Mitrić-Štifanić.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Ove godine festival je obogaćen novom selekcijom “Eks-Ju kratke priče”. S obzirom na to da je prijavljen veliki broj kratkih igranih filmova sa prostora bivše Jugoslavije, ukazala se potreba da publici bude prikazan presjek najnovijih ostvarenja kratkog igranog filma, autora koji daju značajan doprinos popularizaciji domaće kinematografije kod nas i u svijetu – objasnila je Mitrić-Štifanić.

Prateći program festivala će obuhvatiti koncerte, izložbe, promocije, filmske škole, promocije časopisa.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *