Otvoren Međunarodni festival gitare “Gitar junajted fest”

U Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu sinoć je otvoren treći Međunarodni festival gitare “Gitar junajted fest” na kojem će u četiri festivalska dana biti predstavljeno više od 100 takmičara iz Rumunije, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Festival, čiji je ovogodišnji slogan “Nježna gitara”, sastoji se od koncertnog programa, takmičenja, majstorskih radionica, izložbi i predavanja.

Festival “Gitar junajted” je nastao iz velike ljubavi i etuzijazma za muziku i gitaru.

Željeli smo na jednom mjestu okupiti sve svoje prijatelje, kolege, umjetnike te slaviti muziku,” rekao je Vojislav Vujanović, osnivač i direktor festivala.

Selektorica festivala i suosnivačica Aleksandra Ivanović navela je da će učestvovati gitaristi svih uzrasta, od niže škole do akademije, ali i oni koji su završili fakultet jer, kako je navela, takmičenje u šestoj kategoriji nema starosnu granicu.

Glavnu nagradu festivala, odnosno onu šeste kategorije, obezbijedio je poznati grčki graditelj gitara Janis Sejdule, koji će pobjedniku šeste kategorije pokloniti gitaru vrijednu 10.000 KM”,

Nakon svečanog otvaranja Festivala, posjetioci su imali priliku da uživaju u koncertu španskog gitariste Huana Manuela Ruiza Parda, koji je predstavio svoje kompozicije, kao i poznate pop i rok hitove.

Pokušavam biti slobodan, uključiti publiku. Za mene, ovo je uživanje, pogotovo kad osjetim da publika uživa i da uzvraća na ono što radim. Ovdje je publika topla i veoma ljubazna, lijepo se osjećam u vašem gradu, “ izjavio je Huan Manuel Ruiz Parda.

Za sutra od 20.00 časova planiran je nastup mladog virtuoza iz Beograda Viktora Ilića.

Nastup gitariste Boška Jovića biće održan u subotu, 27. oktobra, a zvanično zatvaranje Festivala predviđeno je za nedjelju, 28. oktobar, u 17.00 časova, kada će biti organizovan gala koncert na kome će nastupiti pobjednici šest kategorija koje je izabrao stručni žiri.

Nakon koncerta publika će svojim glasovima izabrati pobjednika koji će dobiti nagradu “Glas publike Gitar junajted 2018”, a predviđeno je i da festivalski žiri dodijeli nagradu “Mlada nada Istočnog Sarajeva”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *