Drevni natpis otkrio kada je zapravo uništena Pompeja

Prije nešto manje od 2.000 godina jedan graditelj je naškrabao nešto na zidu kuće u kojoj je radio. Ono što nije znao jeste to da će baš taj natpis mijenjati istorijske knjige i zbunjivati naučnike.

Istoričari su vjekovima vjerovali da je vulkan Vezuv uništio obližnju Pompeju 24. avgusta 79. godine. Međutim, novootkriveni ugljeni natpis u Pompeji iz tog vremena ukazuje na to da je vulkanski sudnji dan zapravo uslijedio oktobra 79. godine.

Natpis na zidu glasi: “17. oktobra, on se neumjereno prepustio hrani”, ili preciznije “16. dana prije novembra”, koji odgovara 17. oktobru u današnjem kalendaru. Izgleda kao da je ta kuća prolazila kroz neke građevinske radove. Ovo ukazuje da je svakodnevni život u Pompeji sredinom oktobra 79. godine i dalje tekao normalno. Pompeja još uvek nije bila prekrivena oblacima vrelog pepela i vulkanskim kamenjem.

“S obzirom da je natpis odrađen krhkim i nestabilnim ugljem, koji ne može da traje dugo, vrlo je vjerovatno da je natpis nastao oktobra 79. godine – preciznije, nedjelju dana prije velike katastorfe koja se po ovome desila 24. oktobra”, kažu arheolozi. 

Originalni datum 24. avgust proizašao je iz spisa advokata Plinija Mlađeg. On je u pismu Tacitu napisao kako ga je “jednog popodneva, 24. avgusta, njegova majka pozvala da vidi oblak”. Međutim, naučnici su čak raspravljali i o ovom datumu.

Čak i prije ovog otkrića mnogi naučnici su bili skeptični povodom datuma u avgustu, jer postoji puno dokaza koji pokazuju da se erupcija nije desila tokom ljeta. Na primjer, arheolozi su pronašli tragove svježeg, jesenjeg voća u pepelu, kao i to da su neke žrtve nosile deblju odeću, a ne onakvu kakva se očekuje za mediteransko ljeto. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *