Novi sastav Narodne skupštine RS

Prema još nezvaničnim rezultatima, skoro trećina poslanika se vraća u skupštinske klupe.

Poznata imena poput Radovana Viškovića, Sonje Karadžić Jovičević, i Spomenke Stevanović se vraćaju u parlament, ali su mnogi drugi ispali. Dvije decenije Drage Kalabića u parlamentima Srpske i BiH su ovaj put stigle do kraja.

Vojin Mitrović i Branislav Borenović idu put Sarajeva, ali se lista za Predstavnički dom nije posrećila Nenadu Stevandiću, Miroslavu Brčkalu i Adamu Šukalu. Nedeljku Milakoviću se nije isplatio prelazak u SDS tri mjeseca pred izbore, a Zlatku Maksimoviću solo izlazak na listi njegove Uspješne Srpske. Perica Bundalo nije ušao u parlament na listi PDP-a, kao ni drugi skupštinski opozicionari iz prethodnog saziva – Goran Đorđić, Zdravko Krsmanović, Nade Planinčević i Želimir Nešković.

Među poslanike sigurno neće ni Vukota Govedarica, kandidat za predsjednika Srpske. koji je danas i priznao da nije zadovoljan rezultatima. Pojedini kandidati koji su dobili veliko povjerenje birača već kažu da neće prihvatati mandate. Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, ostaje na čelu opštine, pa će umjesto njega u skupštinu sljedeći SNSD-ovac sa najboljim rezultatom u drugoj Izbornoj jedinici.

Među zanimljivim imenima na listi mogućih poslanika je Gordana Vidović, vođa Seljačke stranke. Opštinska odbornica iz Modriče je zahvaljujući dogovoru sa PDP-om, na kompenzaciju “ušla” u parlament sa najmanjim brojem glasova – nešto više od 300. Na definitivnu potvrdu skupštinskih mandata ipak će da se pričeka.

Osim glasova putem poste i glasova dijaspore, moguća je preraspodjela mandata ukoliko u Narodnoj skupštini ne budu najmanje po četiri hrvatska i bošnjačka poslanika.

izgor: ATV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *