Dodik: U Sarajevu ću jačati poziciju Srpske i srpskog naroda

Lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je proglasio pobjedu na izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, poručio je da će na toj funkciji pokušati da ojača poziciju Srpske i srpskog naroda u cijelosti, kao i da će se boriti za ustavnost, ukidanje visokog predstavnika i odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH.

Dodik je rekao za RTS da, ako BiH hoće da bude suverena zemlja i u međunarodnom kapacitetu, onda mora da radi bez visokog predstavnika, te naglasio da će tražiti da ukidanje institucije visokog predstavnika bude zvaničan stav Predsjedništva BiH.

I stranci moraju da odu iz Ustavnog suda BiH, izričit je Dodik, koji kaže da će to biti jedan od njegovih prvih zahtjeva.

On je naveo da će pokušati svojim diplomatskim kontaktima da obezbijedi podršku za to i istakao da Rusija i većina zemalja to prihvataju, da se Srbija slaže, kao i Hrvatska.

Ostalo je još da se slože SAD, ali je ovdje još stara administracija, sa recidivima prošlosti. Pokušaću da napišem pismo predsjedniku SAD Donaldu Tramu i zatražim podršku da se ukine funkcija visokog predstavnika”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da želi da zahvali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa kojim je razgovarao o rezultatima izbora i koji mu je već čestitao.

Zahvaljujem se na svoj pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS i znam da je bilo dosta interesa u Srbiji za ove rezultate izbora u RS i BiH“, kaže Dodik, koji je proglasio pobjedu.

Kaže da će pokušati da poziciju RS u okviru BiH ojača, kao i poziciju srpskog naroda u celini.

Imamo Ustav koji je formalni akt, najviši pravni i politički akt zemlje, a imamo drugu praksu koju su nametnuli visoki predstavnici. U svakom slučaju, to ne znači da je ustavno ako su nametnuli i ja ću se boriti za ustavnost“, rekao je Dodik.

Govoreći o pobjedi kandidata Demokratskog fronta Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je jedini legitiman predstavnik Hrvata u BiH Dragan Čović.

“Ovo je kalkulacija i spekulacija, ako je to tako, ja to ne mogu da potvrdim. Mislim da je to greška Bošnjaka i bošnjačke političke elite. Nisu to smjeli uraditi, imajući u vidu položaj hrvatskog naroda i da je u tom pogledu konstitutivnost hrvatskog naroda ugrožena i potpuno dovedena u pitanje”, smatra Dodik.

On je rekao da će se vidjeti šta će biti dalje i naglasio da je Komšić mogao samo da dobije glasove Bošnjaka, čime je poslata poruka da Bošnjaci žele sada kod Hrvata, a kasnije kod Srba da kreiraju podobne Srbe i Hrvate za dugoročne interese centralizacije.

Odgovarajući na pitanje kako će učestvovati u radu Predsjedništva BiH i da li će, kao je najavljivao, raditi preko video linka i iz Istočnog Sarajeva, Dodik je rekao da ne isključuje mogućnost da nekad bude u zgradi Predsjedništva BiH.

Izvor: Sputnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *