Život na litici: Vulkansko selo u kojem bi mjesečarenje bilo pogubno

Oni koji pate od akrofobije ne bi sigurno izabarali ovo selo kao mjesto za život. Sa svega hiljadu stanovnika, ovo špansko selo na vrhu litice ima i dva muzeja i svoje zanatsko pivo.

Ovo katalonsko selo nalazi se u Đironi, smješteno je između rijeka Fluvia i Toronela. Kastelfolito je smješten na vrhu bazaltne stijene duge oko kilometar i visoke oko 50 metara. Stijena je nastala erupcijom vulkana, a dvije rijeke i erozija su mu podarili specifičan izgled.

Dio je nacionalnog parka Garrotxa, koji je raj za obožavatelje dramatične prirode sa 40 ugašenih vulkana na sjeveroistoku Španije. Ova oblast je i dalje seizmički aktivna, pa povremeni potresi nisu neuobičajeni, iako nema opasnosti od izlivanja lave.

Uske ulice i nezaboravna panorama Kastelfolita daju mistični šarm selu koje izgleda kao da se zaglavilo u vremenu. Najstarije kuće su djelimično sagrađene od vulkanskog kamena.

Posjetiocima koji žele da prespavaju u selu, a ne samo da prošetaju, na raspolaganju su privatne sobe. Postoje autobuske linije iz Đirone i Barselone, kao i iz Olota, ljupkog srednjovekovnog gradića udaljenog oko osam kilometara. Iako u selu živi oko hiljadu stanovnika, ono ima dva muzeja. Jedan od njih je posvećen mesu i kobasicama, a drugi Vijetnamskom ratu. 

Gurmanima se preporučuju jela od šumskih gljiva koje rastu na području vulkanskog parka, kao i specijaliteti od graha koje je najbolje zaliti zanatskim pivom koje se proizvodi u ovom selu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *