Ruska ambasada poklonila knjige na ruskom jeziku

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i ataše za kulturu u Ambasadi Rusije u BiH Lilija Sabirova uručili su juče Matičnoj biblioteci u Istočnom Sarajevu donaciju od oko 100 knjiga na ruskom jeziku.

Ruska ambasada poklonila je djela iz klasične ruske literature, ali i djela svjetskih pisaca – njemačkih, japanskih, te CD-ovi o svim sferama moderne Rusije, koji su namijenjeni studentima ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Frolov je istakao da se na ovaj način promovišu ruski jezik i kultura.

Ruski jezik je na Balkanu pretrpio veliku štetu nakon rušenja bivše Jugoslavije i sada pokušavamo da vratimo ruski jezik i kulturu na mjesto na kojem su bili”, rekao je Frolov i dodao da Ambasada Rusije u BiH planira da slične akcije donacija u knjigama realizuje i u Ljubinju, Zvorniku i drugim gradovima Republike Srpske, ali i BiH.

Frolov je naglasio da je prije dvije godine u Rusiji studiralo oko 40 studenata iz BiH, a sada ih je oko 70, te da je u planu da taj broj bude povećan.

Direktor Matične biblioteke Nataša Trifković zahvalila je Ambasadi Rusije na ovoj značajnoj donaciji i što je prepoznala potrebe za ovakvom vrstom literature.

Ova donacija biće značajna i dragocjena za sve naše korisnike, prije svega, za studente ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, ali i sve ostale koji žele da uče ruski jezik i upoznaju rusku kulturu”, istakla je Trifkovićeva.

Knjige koje su danas donirane s ciljem učvršćivanja mira, prijateljstva i sloge među narodima obezbijedila je neprofitna humanitarna organizacija “Ruska humanitarna misija”, koja je osnovana radi ostvarivanja humanitarne, pravozaštitne i filatropske djelatnosti s ciljem pružanja pomoći stradalima u socijalnim, nacionalnim, religioznim i vojnim konfliktima, žrtvama represije, izbjeglicama, privremeno raseljenim licima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *