Stijene sa zlonamjernim porukama ponovo izbile na površinu (VIDEO)

Stare stijene sa zlonamjernim porukama su ponovo izbile na površinu rijeke u srednjoj Evropi.

Tokom vjekova Evropljani su obilježavali nizak vodostaj tokom suša rezbareći linije i datume u stijene duž rijeke Elbe, koja se proteže od Češke, preko Nkemačke do Sjevernog mora. Najstariji natpis na ovim stijenama gladi datira iz 1616. godine. 

Poznate kao stijene gladi u Nemačkoj, kroz istoriju su upotrebljavane kao znak niskog vodostaja, kao upozorenje da nadolazeće suše, loše žetve, i teška vremena. Natpisi takođe označavaju datume i nedaće u tim periodima, kao što su suša, visoke cijene i naravno, nedostatak hrane.

Na desetine ovih stijena gladi se pojavilo pored grada Dečin, blizu granice Češke i Njemačke. Ona na kojoj piše kada me vidite, plačite, je postala turistička atrakcija.

Usljed izgradnje brane 1926. godine, kamenje se pojavljivalo češće nego ranije – u prosjeku tokom 126 dana godišnje – ali nivo rijeke je naročito nizak ovog ljeta.

Ovo nije prvo arheološko nalazište koje je otkriveno zbog suše. Do sada ovog ljeta, suša je otkrila spomenik star 4500 godina u Irskoj, baštu u Engleskoj iz 17. vijeka, i potopljeno selo u Njemačkoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *