Grad u Holandiji koji stalno mijenja ime

Pored Valete na Malti, titulu Evropske prestonice kulture 2018. godine nosi i holandski grad Leuvarden, Luvander, odnosno Ljauert – “grad sa stotinu imena”.

Istorijski trg Oldehufsterkhof (eng. Oldehoofsterkerkhof) u Leuvardenu, glavnom gradu holandske provincije Frizlend ili Frizija, je upečatljiv spoj čudnog i predivnog.

Tu se nalazi De Oldehofe (eng. De Oldehove), nedovršena kula iz 16. vijeka nagnuta toliko da skoro nadmašuje onu u Pizi. Tu je i blistavi Nacionalni muzej keramike “Princesseuf”, kao i veličanstvena kuća sa raritetima dinastije Ming i Pikasovim djelima. 

Najstarija kuća u Leuvardenu datira iz drugog vijeka, iz rimskog doba. Naseljavanje je kontinuirano od 10. vijeka, a najstarija zgrada “The Grote of Jacobijnerkerk” je sagrađena u drugoj polovini 15. vijeka.

Međutim, vjerovatno čudnije od svega ovoga je Lan fan taal (“zemlja jezika” na holandskom), kuća posvećena hiljadama jezika. Nova zgrada na trgu Oldehufsterkhof podignuta je u januaru 2018. godine kao deo kulturnog programa, a u njoj se može naći katalog od 6,720 jezika, uključujući i frizijski, provincijski jezik kojim se služi oko pola miliona Frizijaca koji žive na južnoj obali Severnog mora u Holandiji i Njemačkoj.

U Leuvardenu (Leeuwardenu, Liwwaddenu ili Ljouwertu) su službena tri jezika – holandski, stadfrizijski i zapadno-frizijski. Od njih i potiču različiti nazivi za grad, a građani su izuzetno otvoreni prema novim jezicima i različitim narodima, što pokazuje činjenica da u gradu živi 128 nacionalnih manjina.

Naime, Leuvarden se upisao u Ginisovu knjigu rekorda zahvaljujući tome što je do sada mijenjao ime 225 puta!

Do 19. vijeka u Holandiji nije postojao nikakav službeni pravopis, a ljudi su uglavnom pisali riječi onako kako ih izgovaraju. U provinciji je za Leuvarden popularan naziv “Luwt”, dok su u školama proteklih vijekova pokušavali latinizirati ime u Leovardiju.

Mnogi gradovi u Holandiji nemaju svoj službeni naziv, a Leuvarden ima čak 225 različitih naziva. Luwt, Leeuwaden ili Leovardija sasvim zasluženo ima nadimak „Grad sa stotinu imena“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *