Film “Južni vjetar” otvara 12. Jahorina film festival

Igrani film “Južni vjetar” Miloša Avramovića otvoriće 12. Jahorina film festival, koji će biti održan od 26. do 29. septembra na Palama.

Prema riječima direktora festivala Mirka Despića u konkurenciji za dokumentarni i kratki igrani film naći će se 91 ostvarenje iz 31 države, a ove godine je značajno povećan broj filmova u odnosu na ranija izdanja.

Od domaćih dokumentaraca biće šest svjetskih premijera za regionalni takmičarski program i jedna svjetska premijera u revijalnom programu, dok iz direkcije festivala izdvajaju novi film “Miris benzina”, u kojem igra britanski glumac Branko Tomović, koji je porijeklom sa ovih prostora.

Svjetsku premijeru u međunarodnom takmičarskom programu imaće marokanska rediteljka Fatima Matois sa filmom “Porodica u egzilu”.

Festival će biti otvoren u srijedu u 19.00 časova u Kulturnom centru Pale, nakon čega će biti prikazan igrani film “Južni vjetar”.

Ovaj film se prikazuje mjesec dana prije beogradske premijere, a dio filmske ekipe predstaviće se publici.

Jahorina film festival ove godine biće održan pod sloganom “Gori li planeta?”.

Zatvaranje Festivala je u subotu, 29. septembra, u 12.00 časova u hotelu “Damis” na Palama kada će biti dodijeljene festivalske nagrade.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *