Upoznajte sljedbenike religije koji sebe smatraju vanzemaljcima

Sa 800.000 sledbenika i 600 povezanih hramova u cijelom svijetu, Dolina izlazećeg sunca je jedna od najbrže rastućih vjerskih zajednica u Brazilu.

Na sat vremena od brazilske futurističke prijestonice Brazilije nalazi se duhovna prijestonica ove zemlje – Vale do Amanhecer, odnosno “Dolina izlazećeg sunca”.

Na prvi pogled, Dolina izlazećeg sunca izleda kao minijaturni tematski park gdje posjetioci mogu da vide najveća svjetska čuda bez odlaska na skupocena putovanja. Izgrađen u Planaltini, satelitskom području u okolini Brazilije, jezerski kompleks sadrži piramidu, hram poput svemirskog broda, šestougaoni molitveni centar i nekoliko skulptura u obliku elipse.

Precizno izgrađen, kompleks oslikava složene, sveobuhvatne doktrine i verovanja izvučene iz raznih religija i civilizacija uključujući hrišćanstvo, hinduizam, judaizam, Inke i drevni Egipat.

Prema sljedbenicima Doline izlazećeg sunca, vanzemaljci su počeli da naseljavaju Zemlju prije 32.000 godina kako bi unaprijedili ljudske civilizacije. Bića su se od tada vraćala na Zemlju kroz uzastopne inkarnacije preko različitih kultura i era. Članovi Doline, poznati kao medijumi, vjeruju da su oni posljednja inkarnacija – Jaguari.

Dolinu izlazećeg sunca je 1959. godine osnovala Neiva Čavez Zelaja, poznata kao “teta Neiva”. Udovica sa četvoro djece je prvo radila kao vozač kamiona u Braziliji, a potom je bila u pokretu koji se zalagao da Rio de Žaneiro postane glavni grad Brazila. Tada je počela da doživljava “spiritističke epizode” za koje je kasnije vjerovala da su zapravo posjete duhova iz vanzemaljskog svijeta.

Dva medijuma obično rade u paru tokom rituala. Apara, ili prijemni medijum, ima zadatak da fizički inkorpopira duh, dok indoktrinatorski medijum preuzima zadatak da poduči duh i pomogne mu da odbaci duhovni svijet. Sljedbenici vjeruju da rituali takođe pomažu medijumima da iskupe karmičke dugove iz svojih prošlih života.

Sa 800 hiljada sljedbenika i 600 povezanih hramova u svijetu, Dolina izlazećeg sunca je jedna od najbrže rastućih vjerskih zajednica u Brazilu, kaže Keli Hejs, vanredni profesor religijskih studija na Univerzitetu u Indijanopolisu.

Ipak, većinsko društvo i vjerske zajednice u Brazilu često izbjegavaju Dolinu, kategorizujući je kao kult. Napetost je posebno velika između članova Doline i evangelista koji su sagradili crkve u blizini zajednice, usmeravajući članove na konverziju. “Evangelisti smatraju da da su sledbenici Doline pod uticajem đavola”, objašnjava Hejs.

Izvor: National Geographic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *