Kako su drvene marionete sačuvale češki jezik od izumiranja

Iako djeluje malo vjerovatno da je nekoliko stotina lutaka i lutkara moglo da sačuva jezik, posljednje preostalo češko nasljeđe iz prošlosti bilo je vezano za konce lutke.

U 17. vijeku, dok je Kraljevina Bohemija bila pod vladavinom Habzburške monarhije, češki jezik je gotovo isčezao. Kada su protestanti Bohemije izgubili bitku protiv katoličkih snaga na Bijeloj Gori (Bila Hora), koja se nalazi u današnjoj Češkoj Republici, austrijska vladavina je eskalirala već postojeće političke i vjerske razlike u regionu. Poraz je dobio dodatni zamah i još više podijelio Evropu, podstakao Tridesetogodišnji rat, u kojem češkim protestantima dominiraju katolici. Ali ulog je bio veći od same moći – narodni identitet i jezik.

Kada je protestantski sud napustio Prag, u prvoj polovini 17. vijeka, grad je bio u konstantnom gubitku skoro dva vineka. Novi vladar, Ferdinand II, gledao je na protestante kao na prijetnju svojoj vjeri. Češko stanovništvo, uglavnom seljaci i ljudi radničke klase, bilo je primorano da govori njemački jezik, jezik svojih okupatora. Ubrzo nakon toga, intelektualci, koji su u početku odbijali njemački jezik, pripojili su se masi. Čak su i češki glumci nastupali na njemačkom jeziku. Češki jezik je postao samo dijalekt i vrlo brzo bi otišao u zaborav da nije bilo skromnih komada drveta.

Foto: Profimedia

Naime, sam akt pravljenja lutaka je dugo bio neki vid protesta za češki narod. Ubrzo nakon dolaska na vlast Ferdinanda II, rezbari drveta, koji su bili više obučeni za izradu baroknih stolica nego ljudskih kopija, počeli su da kreiraju i lutke za za glumce širom Bohemije, budući da je to bio jedini način da se češki jezik govori na javnim mjestima. I dok se ostatak zemlje pridržavao nametnutog njemačkog jezika, putujući glumci i lutkari su kroz lutke govorili na svom maternjem jeziku.

Iako djeluje malo vjerovatno da je nekoliko stotina lutaka i lutkara moglo da sačuva jezik, posljednje preostalo češko nasljeđe iz prošlosti bilo je vezano za konce lutke.

Foto: Profimedia

Danas se većina lutaka i dalje pravi od drveta i visi na koncima poput svojih prethodnika. Još uvijek rezbarene u tradicionalnim oblicima poput kraljeva, kraljica, vještica, seljaka i životinja, drvene lutke odaju utisak da se ništa nije promijenilo. Ništa, osim činjenice da su danas namjenjene djeci i ukrašavanju umjesto protestu.

Lako je uvidjeti zašto su ove marionete pronašle dom u češkim srcima i zašto magija lutaka nastavlja da prožima grad. 

Izvor: BBC.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *