Alfonso Kuaron dobitnik Zlatnog lava za film “Roma”

Film “Roma” meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona dobitnik je Zlatnog lava, glavne nagrade 75. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

“Roma” nazvana po četvrti u Siudad de Meksiku u kojoj je odrastao pisac scenarija i redatelj Kuaron, drama je na španskom jeziku koja je doživjela gotovo jednoglasne pohvale kritičara.

Roma je pobijedila ostalih 20 filmova, uključujući kostimiranu dramu “Favourite” i crnu western komediju “The Sisters Brothers”.

Cuaron je poznat po režiji Oscarom nagrađene “Gravitacije”.

Žiri Mostre, kojim je ove godine predsjedavao reditelj iz Meksika Giljermo del Toro, Srebrnog lava ili Gran pri dodijelio je filmu “Miljenica” grčkog reditelja Јorgosa Lantimosa, dok je Srebrnog lava za najbolju režiju dobilo ostvarenje “Braća Sisters” Francuza Žaka Odijara. Američki reditelji, braća Džoel i Itan Koen osvojili su nagradu za najbolji scenario za “Baladu o Basteru Skragsu”. Najbolja glumica festivala je Olivija Kolman za ulogu britanske kraljice u filmu “Miljenica”, dok je najbolji glumac Viljem Defo za ulogu slikara Vinsenta van Goga u ostvarenju “Na vratima vječnosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *