Misteriozna svjetlost zbunila naučnike (video)

Ranije ove godine astronomi su primjetili traku ljubičaste svjetlosti na nebu koja se pojavila u večernjim satima i smatrali su da je reč o novoj vrsti Aurore, prirodnom fenomenu koji često zovu Sjeverna (polarna) svjetlost. Ipak, naučnici su opovrgnuli tu teoriju, prenosi B 92.

Neobičan trag svjetlosti je potom nazvan Stiv, a sve do sada predstavljao je fenomen koji naučnici nisu mogli da identifikuju, piše britanski „Metro“.

Dok su fotografi dokumentovali ovaj fenomen decenijama unazad, naučnici su počeli da ga proučavaju tek 2016. godine.

Ranija istraživanja su sugerisala da svjetlost, koja je najpoznatija pod imenom Stiv, može biti vrsta Aurore, upravo zbog toga šte se pojavljuje u isto vrijeme kada i polarna svjetlost. Prema tome, naučnici su smatrali da je Stiv samo jedan dio Aurore.

​Ipak, nova studija, koja je objavljena u žurnalu „Geofizička istraživanja“, opovrgnula je ovu teoriju.

Prema mišljenu stručnjaka, Stiv nema nikakve veze sa polarnom svetlošću, jer kod njega nisu detektovane naelektrisane čestice (kao kod Aurore), te ova vrsta „nebeskog sjaja“ nastaje kao rezultat različitih atmosferskih procesa.

Naš glavni zaključak je da Stiv nije Aurora. Za sada znamo veoma malo o njemu, naučnicima je ovo skroz nepoznat fenomen“, kazala je autorka studije Bea Galjardo Lakur.

​Ono što je takođe bitno naglasiti, jeste da se sjeverna svjetlost i Stiv dosta razlikuju i samim izgledom.

Dok se polarna svjetlost manifestuje u formi magličastih pramenova svjetlosti u zelenim, plavim i crvenim bojama i riječ je o vijugavim trakama, Stiv sija uvijek ljubičasto i riječ je o pravoj liniji (dugoj i do 1.000 km).

„Na osnovu naših rezultata, tvrdimo da je Stiv vjerovatno povezan sa procesima koji se dešavaju u jonosferi“, dodala je naučnica Galjardo Lakur.

Izvor: Sputnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *