U Kredarici pao snijeg, Dalmaciju poharale pijavice

Najavljivana promjena velika doslovce je sve ostavila bez riječi te nam je preko noći donijela vrijeme sličnije novembru nego augustu.  Naime, na planinskom vrhu Kredarica na Јulijanskim Alpama u Sloveniji jučer je pao snijeg, a temperatura vazduha je iznosila minus tri stepena Celzijusova.

U italijanskom skijalištu Alta Badija također palo je oko 30 centimetara snijega. Ovo skijalište se nalazi na Dolomitima, a nadmorska visina kreće se od 1.324 do 2.250 metara.

Oni koji su na godišnji odmor odabrali Dalmaciju sigurno se nisu nadali poplavama i pijavicama koje su poharale obalu susjedne nam Hrvatske.

Pljuskovi koji su nešto prije 17.00 časova zahvatili Trogir i Čiovo mjestimično su izazvali bujice, pa su morali da intervenišu trogirski vatrogasci.

Prema prognozi meteorologa, nova, izraženija promjena vremena sa obilnom kišom i zahlađenjem stiže krajem naredne sedmice.

Pijavice su se pojavile u Podstrani kod Splita, kod Orebića i na Visu.

Nevrijeme je pogodilo i Istru, gdje je turistu kod Poreča udario grom, pa je hospitalizovan.

U Istri je jak vjetar čupao drveća i doveo do nestanka struje u pojedinim dijelovima.

Na Hvaru je jučer grom izazvao požar, koji je lokalizovan uz pomoć vatrogasaca i mještana. U gašenju su učestvovali i kanaderi.

Prema prognozi meteorologa, nova, izraženija promjena vremena sa obilnom kišom i zahlađenjem stiže krajem naredne sedmice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *