Svečano otvaranje rušenja naplatnih kućica

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić i v.d. direktora “Puteva Republike Srpske” Nenad Nešić otvorili su danas u Glamočanima radove na uklanjanju naplatnih kućica na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice. Taj posao će koštati 1,5 milijuna KM.

Za izgradnju kućica na pogrešnom mjestu i greškom potrošen novac nije nitko odgovarao. 

No, taj današnji događaj pratio je jedan pomalo bizaran događaj. Naime, predstavnici opozicije predvođeni Draškom Stanivukovićem iz PDP-a došli su pred sam početak uklanjanja naplatnih kućica u Glamočanima i izveli performans.

Akteri performansa presjekli su crvenu traku i donijeli plakate sa novinskim tekstovima o tome koliko je koštao ovaj projekat koji nikome nije poslužio a koji je koštao građane oko 3,5 miliona KM. Stanivuković je pred novinarima izjavio kako su se za novac koji je uložen u ovaj projekat mogli napraviti mostovi koji nedostaju u Banjaluci, kao i škole i vrtići koje nedostaju.

Sporne kućice napravljene su dok je na čelu “Puteva” bio Nedeljko Knežević, a plaćene su 2,1 milion KM.

Ovaj slučaj bio je i pod istragom MUP-a koje je nadležnom tužilaštvu podnijelo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nekadašnjih čelnika “Puteva RS” Nedeljka Kneževića, Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića. Oni su završili na saslušanju u Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, nakon čega je istraga obustavljena, uz zvanično obrazloženjo da „nije bilo krivičnog djela“.

Inspektorat RS je 7. marta donio rješenje o rušenju kućica jer je utvrdio da predstavljaju opasnost na putnom pravcu. Naime, utvrđeno je da se na ovom dijelu puta desilo 48 saobraćajnih nesreća i nezgoda.

Kako obično biva u našoj zemlji, ni odabir izvođača rušenja objekata nije prošao bez peripetija, no, konačno je odlučeno da će rušenje izvesti konzorcijum “Kozaraputevi”, “Prijedorputevi” i “DOS Elektro” iz Banjaluke. Za to će im, opet iz džepa poreskih obveznika, biti plaćeno oko 1,5 miliona KM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *