Obilježene 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini

U Nevesinju su danas obilježene 143 godine od početka ustanaka u Hercegovini – “Nevesinjske puške”.

Program obilježavanja počeo je služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog.

Služen je parastos i položeni su vijenci kod spomen-obilježja u selu Krekovi, gdje je prije 143 godine podignut Hercegovački ustanak protiv Otomanskog carstva. 

Obilježavanju 143 godine od “Nevesinjske puške”, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar porodice, omladine i sporta Јasmina Davidović, te ostali predstavnici republičkih institucija i opštine Nevesinje.

Prva “Nevesinjska puška” izbila je 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširila na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore, što je dovelo do izbijanja srpsko-turskog rata i nastanka Velike istočne krize.

Druga “Nevesinjska puška”, poznatija kao “Uloški ustanak”, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu, zbog donošenja “Vojnog zakona” o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

“Nevesinjska antifašistička puška” predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnju kod Nevesinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *