Dvodnevni NATO samit u Briselu

Šefovi država ili vlada zemalja članica NATO okupiće se danas i sutra na samitu u Briselu, na kojem se očekuju novi pritisci američkog predsjednika Donalda Trampa na saveznike da povećaju izdvajanja za odbranu.

Članice NATO će donijeti i odluku o početku pregovora o pristupanju Makedonije ovoj vojnoj alijansi, koji bi mogli početi prvog avgusta.

​Na dnevnom redu samita biće i jačanje sposobnosti za odbranu, projektovanje bezbednosti, borba protiv terorizma, jača suradnja sa Evropskom unijom.

Članice NATO dogovorile su na samitu koji je održan u Velsu 2014. godine da će u narednih 10 godina podići izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP-a.

Kako se navodi, taj cilj po najnovijim podacima trenutno ispunjava osam država članica: SAD, Velika Britanija, Grčka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Rumunija.

Samitu lidera zemalja članica NATO prisustvovaće i delegacija BiH sa predsjedavajućim Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem na čelu.

U delegaciji BiH su i ministri spoljnih poslova Igor Crnadak i odbrane Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović, te šef Misije BiH pri NATO-u Almir Džuvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *