Otkriveni novi solarni sistemi sa planetama sličnim Zemlji

Naučnici su Nasinim teleskopom otkrili dva nova solarna sistema, svaki prepun sopstvenih svjetova.

Dva nova solarna sistema, svaki prepun sopstvenih svjetova, otkrivena su relativno blizu jedan drugog, prenosi Independent.

Jedan od njh udaljen je samo 160 svjetlosnih godina od Zemlje i uključuje tri planete koje su veličinom nevjerojatno slične našoj. Jedan je veličine doslovno identične Zemlji, a druga dva samo su malo veća.

Iako se najverovatnije radi o nenastanjivim planetama, jer se nalaze jako blizu svom suncu pa je temperatura na njima vrlo visoka, ipak je ovo još jedno otkriće stjenovitih planeta koje su izgleda česte širom galaksije, što je znak da bi se mogli naći i oni u nastanjivom stanju.

Drugi sistem ima dvije znatno veće planete. Ti svjetovi, koji kao i u slučaju prvog sistema orbitiraju oko crvenog patuljka, poznati su kao superzemlje.

Crveni patuljci stare su i relativno malene zvijezde, pa su ova dva sunca znatno manje topla od našeg. Ali novootkriveni svjetovi toliko su im blizu, da je temperatura na njima ipak vjerovatno prevruća za život.

Ove planete je otkrila misija K2 Nasinog satelita Kepler, koji pazi na kratka opadanja sjaja zvijezda koji se dogode kada planeta prijeđe ispred svoga sunca. Astronomi zatim proučavaju to opadanje sjaja kako bi pokušali da otkriju o kakvoj planeti je riječ.

Naučnici se sada nadaju da će moći da koriste dalja istraživanja pomoću novog svemirskog teleskopa Džejms Veb kako bi mogli bolje da razumiju atmosfere planeta. Pomoću teleskopa bi proučili i fizička svojstva novih svjetova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *