Nestaju najstariji baobabi u Africi

U drugoj polovini 19. vijeka veliki baobabi u južnoj Africi počeli su da se suše, ali se posljednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše.

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se djelomično ili potpuno u posljednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promjenama.

Nevjerovatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina”, rekao je za AFP Adrijan Patrut sa Univerziteta Babeš-Boljaj u Rumuniji, koautor studije objavljene u časopisu “Nature Plants”.

U drugoj polovini 19. vijeka veliki baobabi u južnoj Africi počeli su da se suše, ali se posljednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše”, dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, s velikim stablom i s granama sličnim korenu koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savake savane vidljiv sa kilometarske udaljenosti.

Međutim u posljednjih 12 godina, devet od 13 najstarijih baobaba se djelomično ili potpuno sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri diva: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kome je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svijetu, s deblom razmjera većeg od deset metara i Chapman u Bocvani, na kome je slavni istraživač Dejvid Livingstoun urezao svoje inicijale i proglašen je nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno pokušavajući da odgonetnu tajnu njihove dugovječnosti.

“Područje na kome baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrijavaju”, zaključuje Patrut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *