Optužnica protiv 27 osoba: Na području Sarajeva ukrali 200 automobila

Optuženi se terete da su kao organizirovana kriminalna grupa, vršili krađu, krijumčarenje i prodaju uglavnom skupocjenih motornih vozila, više od 200 vozila, koja su ukradena na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva i drugih krajeva BiH.

“Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je do sada najopsežniju optužnicu protiv organizovane kriminalne grupe, čiji se pripadnici terete za organizovani kriminal u svezi sa krađama automobila, krijumčarenjem i daljom prodajom, izmjenom identifikacionih oznaka, iznuđivanjem otkupa ili rastavljanjem u dijelove za dalju prodaju, uglavnom skupocjenih motornih vozila, ukradenih od građana u Kantonu Sarajevo, Istočnom Sarajevu i drugim krajevima BiH“, stoji u saopštenju Tužilaštva.

Optuženi pripadnici organizovane kriminalne grupe, dolaze iz oba bh entiteta, a istraga u ovom predmetu vođena je duži vremenski period, zajedno sa policijskim djelatnicima SIPA, MUP-a RS, a poseban doprinos u provođenju istrage i prikupljanju dokaza dali su policijski djelatnici MUP-a Kantona Sarajevo i Granične policije BiH.

Iz Tužilaštva kažu da su okom istrage prikupljeni su dokazi, da su optuženi djelovali po točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama tzv.“auto-mafije“, te su duži vremenski period, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalistički alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radio-stanice podešene na policijske frekvencije, kako bi pratili kretanja policije, vršili krađe putničkih motornih vozila veće vrijednosti, najčešće na području Kantona Sarajevo, Istočnog Sarajeva, Tuzlanskog kantona i Zapadne Hercegovine, te prema prikupljenim dokazima, počinili krađu najmenje oko 200 vozila, čija tržišna vrijednost dostiže iznos od više miliona KM.

Nakon krađe, vršeno je skrivanje vozila na pripremljenim skrivenim lokacijama na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca i drugih mjesta, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila od kojih bi bio iznuđivan otkup, te ako isti ne bi bio realizovan dalje vršeno krivotvorenje dokumentacije, te krijumčarenje i dalja prodaja vozila u BiH ili zemljama regiona ili njihovo rastavljanje i prodaja u dijelovima”, naveode iz Tužilaštva BiH.

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva, koji se stavljaju na teret optuženima.

“Na ovaj način nanesena je velika šteta građanima BiH, koji su vlasnici ukradenih vozila, a koji su oštećeni za velike iznose, kao i šteta pravnim subjektima koji se bave osiguranjem vozila i imovine”, navode iz Tužilaštva.

Ovom istragom tužiteljstva i partnerskih i sigurnosnih agencija, zasigurno je spriječeno izvršenje većeg broja kaznenih djela, a borba protiv struktura auto-kriminala, vrlo je bitna sa aspekta sigurnosti građana i vladavine prava, jer se samo na području Kantona Sarajevo, u prosjeku evidentiraju 2 krađe automobila skoro svakog dana.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optuženi su

1.     Cicović Danilo, rođen 1977. godine u Sarajevu

2.     Krsmanović Vladimir, zv.“Krša“, rođen 1978. godine u Sokocu,

3.     Trifković Marko, zv. „Žižan“, rođen 1978. godine u Sarajevu,

4.     Trifković Srećko, rođenog 1985. godine u Sarajevu,

5.     Mandić Srećko, rođen 1983. godine u Sarajevu

6.     Dakić Slaven, zv. „Žućo“, rođen 1988. godine u Sarajevu,

7.     Petrović Tomislav, zv. „Tomo“, rođen 1988. godine u Sarajevu,

8.     Milinković Njegoslav, zv. „Ljutan“, rođen 1983. godine u Sarajevu,

9.     Košarac Bojan, zv. “Čavra“, rođen 1991. godine u Sarajevu,

10.   Mandal Enis, rođen 1983. godine u Skoplju,

11.   Pajić Miroslav, rođen 1988. godine u Sarajevu,

12.   Pajić Sreto, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu,

13.   Ninković Davor, zv. „Čupo“, rođen 1980. godine u Sarajevu,

14.   Markić Jozo, rođen 1983. godine u Mostaru,

15.   Purković Puniša, zv.“Puki“, rođen 1964. godine u Sarajevu,

16.   Vasković Dalibor, zv.“Dado“, rođen 1980. godine u Sarajevu,

17.   Škobo Miroslav, zv.“Miki“, rođen 1983. godine u Sarajevu,

18.   Brkić Mirsad, zv.“Miki“, rođen 1964. godine u Sarajevu,

19.   Mirjanić Zoran, zv.“Sušika“, rođen 1981. godine u Sokocu,

20.   Stašević Bojan, zv.“Staša“, rođen 1982. godine u Sokocu,

21.   Mirković Milorad, zv. „Miko“, rođen 1989. godine u Sarajevu,

22.   Čobović Zoran, zv.“Čobo“, rođen 1979. godine u Sarajevu,

23.   Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu,

24.   Gordić Branislav, zv.“Ćelo“, rođen 1966. godine u Sokocu,

25.   Čepo Miroslav, rođen 1966. godine, u Grudama,

26.   Nižić Goran, zv.“Arafat“, rođen 1978. godine u Ljubuškom,

27.   Vukoja Ferdo, rođen 1974. godine u Grudama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *