Naučnici otkrili zaleđene pješčane dine na površini Plutona

Naučnici su otkrili još jedan egzotični fenomen na jednoj od najčudesnijih planeta solarnog sistema – prostrane dine na površini dalekog i ledenog Plutona, po svoj prilici sačinjene od zrnaca zaleđenog metana, veličine pijeska, koje je nanio vjetar.

Dine, uočene na snimcima sa kosmičkog broda “Novi horizonti” NASA-e koji su napravljeni dok je brod prolazio pored Plutona 2015. godine, nalaze se na granici između nitrogenskog glečera u obliku srca, veličine Francuske, i planinskog venca Al Idrisi Montes koji je sačinjen od zaleđene vode, saopštili su danas naučnici, prenosi Rojters.

“Iako je toliko daleko od Zemlje i toliko hladan, Pluton ima haotične procese kakve nikada nismo očekivali da ćemo vidjeti. Daleko je interesantniji nego što je iko od nas sanjao, i govori nam da su takva veoma udaljena nebeska tijela i te kako vrijedna posjete”, kaže naučnica Jani Radebauh sa Univerziteta Brigam Jang.

Dine na Plutonu nalik su na one u kalifornijskoj Dolini smrti i kineskoj pustinji Taklamakan, mada po sastavu nisu iste, navela je ona.

Dine pokrivaju oko 775 kvadratnih kilometara površine, koliki je, otprilike, Tokio.

Njihovo postojanje je iznenađujuće i postoji izvjesna sumnja da je atmosfera na Plutonu, koja je veoma tanka i uglavnom nitrogenska s malom količinom metana i ugljen monoksida, mogla da nakupi toliko vketra da bi se formirale ovakve dine.

Plutonova površina je, inače, prekrivena ravnicama, planinama, kraterima i dolinama.

Dine su pronalažene i drugdje u solarnom sistemu, uključujući Mars i Veneru, Titan i Triton, kaže naučnik sa Kelnskog univerziteta Erik Parteli.

Po njegovom mišljenju, dine na Plutonu su vjerovatno formirane u proteklih 500.000 godina, a možda i u novije vrijeme.

Dine se mogu pojaviti na sasvim iznenađujućim mjestima – zaključuje naučnik sa Univerziteta Plajmaut, Met Telfer, ukazujući na činjenicu da su dine uočene na površinama planeta sa veoma različitim atmosferama”, od Venere do Plutona.

Izvor: Sputnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *