Hiljade desničara u maršu Berlinom, naišli na žestok odgovor (video)

Oko pet hiljada pristalica njemačke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) prošetalo je danas centrom Berlina protestujući protiv njemačke kancelarke Angele Merkel. S druge strane, na kontramitingu se okupilo oko 20.000 demonstranata.

Demonstranti su nosili njemačke zastave, transparente sa natpisom „Bez islama u Njemačkoj“ i vikali „Merkelova mora da ode“, prenosi AP. Na mitingu AfD, organizovanom pod parolom „Budućnost Njemačke“, okupili su se većinom stariji ljudi, koji su protestovali i protiv kancelarke Angele Merkel, mašući njemačkim zastavama i vičući „Merkelova mora da ode“. 

Jedan od njihovih transparenata poručivao je: „Demokratija, a ne merkelatura“.

S druge strane, kontramitinzi su, prema procjenama policije, privukli oko 20.000 uglavnom mladih ljudi, što pokazuje podjele u njemačkom društvu koje su se pojavile nakon izbjegličke krize 2015. godine, navodi Rojters.

© AP PHOTO / MICHAEL SOHN
Pristalice AfD-a ispred Brandenburške kapije

U grupama koje se nalaze na kontramitingu su umjetnici i udruženje muzičkih klubova iz Berlina koji se nadaju da će „oduvati“ skup AfD glasnim zvucima tehno muzike.

Kako je agencija u srijedu izvjestila, nakon što je krajnje desničarska Alternativa za Njemačku najavila skup za danas u Berlinu, policija je saopštila da je još 13 grupa prijavilo proteste protiv AfD.

Agencija je tada prenijela da se na današnjem skupu AfD očekuje oko 10.000 ljudi kojima će se obratiti lideri stranke.

Alternativa za Njemačku je postala najveća opoziciona partija u toj zemlji nakon što je prošle godine na parlamentarnim izborima osvojila 12,6 odsto glasova, pod uticajem sve većeg raspoloženja građana protiv migranata i protiv establišmenta, napominje AP.

Izvor: Sputnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *