“Gdje ja stadoh, ti produži” prezentacija radionice “Grand ginjol”

Sinoć je u sklopu pratećeg programa 19.Lut festa održana prezentacija kreativne radionice izrade i animacije lutaka “Naši velikani” koju je vodila Zorana Milošaković Tasić, a koja je sinoć dobila i plaketu Lut festa za doprinos lutkarstvu i razvoju lutkarske umjetnosti.

Učesnici radionice su se kroz četiri dana upoznavali sa osnovama lutkarstva te savladavali vještine izrade grand ginjol lutke.

Ideja radionice je bila i ta da se djecu kroz kreativni proces izrade lutaka vrati književnosti te da im se ukaže na pisanu riječ naših književnih velikana, Branka Ćopića, Desansku Maksimović, Daru Sekulić, Jovana Jovanovića Zmaja.

Na prezentaciju je došla i pjesnikinja Dara Sekulić.

“Jako sam počašćena. To je za mene nešto što ni u snu ne bih sanjala, da me dočeka grupa dece, da vidim likove Desanke, Branka Ćopića. Zahvalna sam ako me sredina u kojoj se krećem i koju volim, tako doživljava. To je velika čast i sreća.”

Učesnici su kroz pjesmu i ples prikazali znanje stečeno na ovoj radionici.

Ja sam komponovala jednu pesmu za koju mislim da će na neki način da isprovocira ljude. Zove se, ‘Gde ja stadoh, ti produži’. Nadam se da će ostaviti trag za sobom i da će u ovi mladi ljudi poći putem lutkarstva, da ću uspeti da ih zarazim time”, rekla je Milošaković Tasić za naš portal.

Katarina i Nađa, učenice 6.razreda O.Š. “Petar Petrović Njegoš”, nisu skrivale oduševljenje prvim koracima u lutkarstvu i pozorištem.

“Meni je ovo prvi put da prisustvujem ovakvoj radionici i drago mi je zbog toga. Voljela bih da se stalno ponavlja i da možemo stalno imati ovakve radionice,” rekla je Katarina.

Kad odrastem voljela bih se baviti pozorištem, ovo mi je bilo prvi put i mnogo mi se svidjelo,” izjavila je Nađa. 

Prvi javni nastup ovi mladi lutkari će imati danas u 12.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo kada je predviđeno službeno zatvaranje festivala i proglašenje pobjednika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *