Puno smijeha i zabave i predzadnji dan “Lut festa”

Danas, predzadnjeg dana festivala “Lut fest” predstavit će se teatri iz Irana i Mostara, BiH. Iz Irana nam stiže predstava Mačmalou, redatelja Alberta Bigdžonija u produkciji i izvođenju Lutkarskog pozorišta Dimak iz Teherana. No, jutarnji termin je rezerviran ua “Patkicu žutkicu” Pozorišta lutaka iz Niša koju je festivalska publika imala priliku vidjeti i jučer poslijepodne.

 

“Mačmalou“ je mono papirno pozorište za djecu i porodicu. Priča je to o lavu koji živi u džungli gdje pronalazi oružje i nauči da puca. Lav uskoro odlazi u cirkus, putuje po svijetu…. Mačmalou je nastao po motivima priče Šel Silverštajnove priče “Lafkadio”.

Iz Pozorišta lutaka Mostara dolazi predstava “Punim jedrima” autorice i rediteljice Elice Petkove. 

Predstava ‘Punim jedrima!’ govori o gusarima koji imaju samo dva izbora: prijateljstvo ili izdaju. Brod ‘Crna strijela’ plovi morem hrabar i neustrašiv. Njegovi gusari su snažni, odlučni i odani jedni drugima. Sve je u redu do dana kada kapetan Džek spasi jednu galebicu od oluje, nazove je Marina i vodi sa sobom na brod. Malo pomalo ona počinje da preuzima brod ‘u svoja krila’ i postaje novi ‘kapetan’. Na brodu ona postaje opčinjena zlatom koje postaje njen san i biva joj važnije od bilo čega. Služeći pohlepnoj galebici gusari ulaze u neočekivanu i strahovitu avanturu. Na kraju, Marina shvata da su od zlata mnogo važniji prijatelji.

U 19.05 u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo svoje umijeće i znanje stečeno na kreativnoj radionici predstavit će učenisnici kreativne radionice izrade ginjol lutaka “Naši velikani”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *