Lut fest: Lutkarske predstave, radionice, izložba

Treći dan festivala „Lut fest“ obilježila su brojna događanja. Predstave „Kabare na žicama“ bugarskog Državnog lutkarskog teatra „Sliven“ koji je sve prisutne oduševio njihovim izvođenjem pjesama Elvisa Presleya, plesom Kan Kan te tradicionalni bugarskim plesom Račenista.

David Zouzola, umjetnik iz Španije predstavio se sa predstavom „Igra vremena“, koja je svojevrsni kolaž. Performans je napravljen od 7 priča iz 7 zemalja u režiji 7 redatelja a sve u trajanju od 7 minuta. David je također promovirao i dva on line magazina o lutkarsku; „Puppetring“ i „Titeresante“.

Publici se predstavilo i NP „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa svojim „Trapavim zmajem“.
Trapavi zmaj je dobar zmaj i veoma je zaljubljen u princezu ali kako je trapav, ne zna kako steći njenu naklonost. Priča je to od dobru i zlu, o različitostima.

Iz pozorišta „Toša Jovanović“ dolazi nam i umjetnik Jovan Carev. Carev je 42 godine radio kao redatelj, pisac lutkarskih tekstova, pedagog i konstruktor lutaka. Na Lut festu je već treću godinu za redom. Prva radionica je bila „Od kartona cijela vasiona“ gdje su se lutke, scenografijia i kostimografija pravili od kartona. Potom je uslijedila radionica sa marionetskim lutkama, gde je Carev polaznicima pokazivao principe, načine animacije, vježba sa lutkama.

Ovog puta je radionica o tome kako jedno obično platno može da oživi na sceni, i da bude sve što akteri, glumci i reditelji, zamisle i iskoriste. Pošto smo mi već uradili jednu takvu predstavu u Zrenjaninu, Uspavanu lepoticu, ja sam se odvažio da to ovde pokušam da pokažem i da ova publika i ovi mladi pokušaju da razmišljaju na takav način i da primene u nekoj prilici,“ rekao je Carev za naš portal.

Pitali smo ga kako oživljava lutke.

„Moja je jedna teorija da lutka mora da se ponaša onako da gledalac može da prepozna taj pokret. Pa lutka ume da bude u pokretu, da bude tužna, vesela, može da se nekom obraća, može hiljade stvari da radi, ali lutka ne mora da bude apsolutno antropoorfna, ne mora da bude po čovečjem ili životinjskom liku. Ona može da bude i cipela, može da bude i balon, bilo šta. Publici je jako interesantno da predstavi svojom maštom svoj zanos između muške i ženske cipele. I da to transponuje u ljudske odnose. To je zanimljivije i traži više duha. I publika se raduje kad se od nje zahteva da malo više misli i da se ima poverenja u publiku.“

Iz Zrenjanina su stigli i i Tatjana Paskaš i Tibor Fagaro koji su kroz radionicu sa prezentacijom „Igramo se ginjolma“ učenicima pokazali kako nastaju lutke, od kojih materijala te ih proveli kroz istoriju lutkarstva.

I za kraj, ono najslađe „Bajkovita čarolija ukusa“ gdje su djeca uz pomoć kuhara sama ukrašavala i smišljala recepte za ukusne kolače. Djecu su zabavljali lutkarska figura klaun Sofije Bulanove iz estonskog teatra „Tulevski“ i lutke marionete teatra „Sliven“ iz Bugarske .

Četvrtog dana festivala predstavit će se Dečje pozorište Subotica iz Srbije san predstavom “Avanture sa Karlsonom” redatelja Veselina Bojdeva na tekst Astrid Lindgren. Ovo je predstava puna smijeha, dječje mašte i šašavih avantura malog Karlsona.

Iz BNP Zenica stiže nam “Prodani Smijeh” Nađe Vasileve u režiji Darka Kovačoskog. A koliko vrijedi jedan osmijeh saznat ćemo nakon što odgledamo ovu veselu predstavu kroz koju nas vode Ognjeni, šišmiš Vjetropir, dječak Tim i konjić Kopitić.

I na kraju dana „Patkica Žutkica“ Pozorišta lutaka Niš. Patkica Žutkica će kroz interaktivnu igru djecu uvesti u pozorište i ukazati im na važnost prijateljstva, pravednosti, saosjećanosti i složnosti.

Za one koji profesionalo ulaze u svijet lutkarstva i pozorišne umjetnosti bit će održana Master klas radionica „Prvi koraci u lutkarstvu“ dr. Konstantina Karakostova iz Bugarske.

Nakon master klasa slijedi „U sjećanje na….“ iz „Talijina hrama“ ; omaž profesoru dr Radoslavu Laziću i Vojislavu Vujanoviću.

Tijekom festivala je i postavka izložbe “Tekstil kao likovni medij” – kreacije za teatar autorke Jasmine Dugić.

Izložba je nastala kao rezultat rada doktorske teze gdje je Dugićeva kao kostimograf tragala za novim teatarskim izrazom.

Izložba predstavlja ilustracije i kreacije napravljene felting tehnikom. To je najstarija tehnika izrade tekstila, stara preko 10 000 godina, to je prvi materijal koji je čovjek napravio svojom rukom i on prosto vuče taj ritualni karakter koji je imao u to vreme,“ izjavila je Dugić na otvorenju izložbe 13 maja koja je bila upriličena povodom svečanog otvarenja 19 Lut Festa.

Udahnuti život jednoj lutki, udahnuti joj emociju i to dočarati publici to nije samo gluma, to je čarolija,“ istakla je Dugić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *