EK: Hrvati sve više mrze, glavne mete su Srbi, Romi…

U hrvatskoj javnosti eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, upozorava Evropska komisija u najnovijem izvještaju protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope.

Izvještaj koji analizira zakonski okvir, rasistički i homo/transfobni govor mržnje, nasilje i politike integracije, upozorava na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog režima.

Izvještaj je pripremljen nakon posjeta ECRI-ja Hrvatskoj u aprilu 2017., a odnosi se na razdoblje do 7. Decembra 2017. Riječ je o petom izvještaju te vrste. 

U regionalnim medijima i na internetu, uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbjeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te grupe i na njihovu imovinu”, navedeno je u  izvještaju.

Upućene su kritike zbog neadekvatnog odgovora hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije jer je često ne smatraju kaznenim djelom, a u većini slučajeva govor mržnje i nasilje motivisano mržnjom tretira se kao prekršaj.

“Odgovori hrvatskih vlasti na te incidente ne mogu se smatrati u potpunosti primjerenima. Vlasti rijetko upućuju bilo kakve poruke protiv govora mržnje. Kazneni progon lako se odbacuje i većinu slučajeva govora mržnje i nasilja motiviranog mržnjom tretira se kao prekršaje. (…) Odredbe o rasističkoj motivaciji kao otežavajućoj okolnosti također se rijetko primjenjuju zbog manjka znanja i stručnosti u pravosuđu u prepoznavanju govora mržnje”, navodi se u izvještaju.

Napominje se da su Romi i dalje suočeni s visokim stepenom društvene isključenosti, te da imaju alarmantno nisku stopu zaposlenosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *