Kako je Džajpur postao “ružičasti grad”?

U nastojanju da impresionira princa od Velsa, prije njegove državne posjete 1876. godine, vjeruje se da je kralj Džajpura odlučio da čitav grad prefarba u roze boju.

Smješten u državi Radžastan, na sjeverozapadu Indije, Džajpur je udaljen tek jedan sat od Nju Delhija. Danas je ova popularna turistička prestonica poznata kao “ružičasti grad”, ali njene ulice nisu uvijek bile te boje. Naime, prije posjete princa Alberta Edvarda, najstarijeg sina kraljice Viktorije i princa Alberta, ulice Džajpura bile su ili bijele ili “žućkaste boje”.

U nadi da će da impresionira svog kraljevskog kolegu, vladajući maharaja (“veliki kralj”) Džajpura, Ram Sing II, odlučio je da preuzme nešto radikalno. On je naredio da se sve zgrade u gradu prefarbaju u ružičastu boju koja simbolizuje gostoprimstvo. Na prijedlog svoje omiljene supruge, maharaja je čak otišao i korak dalje, pa je 1877. godine donio zakon kojim je bilo zabranjeno da zgrade u staroj četvrti grada budu bilo koje boje osim “Džajpur roze”. Ovaj zakon je i danas na snazi.

 

Iako je priča o princu Albertu Edvardu, odnosno kasnijem kralju Edvardu VII, jedna od najpopularnijih o tome kako je Džajpur dobio svoj ružičasti ten, postoje i druge teorije. Pisac i istoričar Džajls Tilotson tvrdi da je Džapur “porumeneo” u 19. vijeku u pokušaju da se iskopira stil građevina u Delhiju i Agri. 

Bez obzira na to kako i kad je postao ružičast, Džajpur je jedini indijski “Ružičasti grad”, ali nije jedina monohromatska metropola u zemlji. U Radžastanu postoje i “Plavi grad” (Džodpur), “Beli grad” (Udajpur) i “Žuti grad” (Džajsalmer).  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *