“Plišana revolucija” trese Jermeniju (video)

Organizator protesta protiv izbora bivšeg predsjednika Serža Sargasjana za novog premijera Jermenije, opozicionar Nikol Pašinjan saopštio je da je počela „plišana revolucija“.

„U zemlji je stvorena revolucionarna situacija i objavljujem o početku narodne ’plišane revolucije‘“, rekao je Pašinjan na mitingu svojih pristalica.

Na Trgu Francuska, gde je počeo miting, okupilo se blizu 3.000 ljudi. Kako javlja dopisnik Sputnjika, učesnici akcije su već napustili Trg i idu u šetnju ulicama Jerevana.

Pašinjan je izjavio da je počela blokada zgrade tužilaštva i kasacionog suda koji je sada zatvoren. Demonstranti su okružili kvart Vlade Jermenije, gdje se nalaze zgrade ministarstva.

Policija se ne miješa, ali poziva novinare da se povuku na bezbjedno rastojanje. Ranije je policija upozorila da ima pravo da rastjera protest.

U zgradi Parlamenta Jermenije se održava specijalna sjednica na kojoj se polemiše o izboru Sargasjana za premijera zemlje. Njega su za novog predsjednika Vlade Jermenije predložile dvije partije. Očekuje se da će za njegov izbor glasati 65 od 105 poslanika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *