Blokada Prištine uz podršku Rusije

U susret Generalnoj skupštini Interpola, koja će se u novembru održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbija je već započela diplomatske aktivnosti kako bi spriječila prijem Kosova u tu organizaciju, pišu „Novosti“.

Moskva je sada glavni partner Beograda, i ona će u Lionu, u sjedištu ove organizacije, lobirati za to da se molba tzv. države Kosovo ne nađe na konačnom dnevnom redu Skupštine koji će se utvrđivati na jesen.

Iz Prištine je prošlog mjeseca saopšteno da imaju potvrdu da je njihov zahtjev uvršten u nacrt dnevnog reda 87. Generalne skupštine Interpola, koja će zasjedati od 18. do 21. novembra.

U sjedištu Interpola nedavno je boravila i delegacija Srbije predvođena direktorom policije Vladimirom Rebićem, koji je poručio da će naša zemlja razgovarati sa svim članicama ove organizacije kako bi ih ubijedila da eventualno pristupanje tzv. države Kosovo Interpolu ne bi bilo ni u interesu Srbije, ni samog Interpola.

Za pripremu dnevnog reda Generalne skupštine svjetske policijske organizacije zadužen je Izvršni komitet, a njime trenutno predsjedava Meng Hongvej iz Kine.

Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije.

Prošle jeseni prištinske vlasti su odustale od zahtjeva za Interpol, priznajući da nemaju dovoljnu podršku da bi se izglasala pozitivna odluka. Za prijem nove članice neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kada su primljeni Palestina i Solomonska Ostrva, Interpol ima 192 članice.

Na zasjedanju Generalne skupštine 2017. godine donjeta je i rezolucija o jasnim smjernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo u toj organizaciji, pa zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve „neophodne uslove državnosti“.

Palestina je tako primljena u članstvo, ali, za razliku od Kosova, ona u Ujedinjenim nacijama ima status države-posmatrača.

Izvor: Sputnikrs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *