Hrana za mozak

Zdravo i dobro jesti je nužno za vaše fizičko, ali i mentalno zdravlje. Mozak zahtijeva hranjive tvari kao i vaše srce, pluća ili mišići. Neuroni u mozgu hranljive sastojke iz namirnica koje jedemo, koriste kao pogonsko gorivo, zbog čega je bitno da ih pravilno i uredno opskrbljujemo sa svim potrebnim elementima.

 

Mahunarke

Da bi pravilno funkcionisao, našem mozgu je potrebno 5 gr šećera tokom svakih sat vremena. S obzirom da ovaj organ nije u stanju da ga skladišti, mi mu moramo redovno obezbjeđivati taj šećer. Naučno je dokazano da su rješavanje najtežih zadataka, kapacitet pamćenja i intelektualne sposobnosti u direktnoj vezi sa nivoom glukoze u krvi. Mozgu je potreban ne bilo koji, već isključivo kompleksan šećer koji se nalazi u mahunarkama – leći, grahu…Ovo se ne odnosi na proste šećere, odnosno na bijeli šećer, tako da mozgu nije potreban kolač, već porcija graha, kako bi efikasno funkcionisao.

 

Riba

Mozak je velikim dijelom sačinjen od lipida, a 70 odsto lipida su masne kiseline koje pripadaju porodici omega 3. Ove masti su od suštinskog značaja za izgradnju i održavanje ćelija mozga, i igraju ključnu ulogu u aktivnosti neurona. Nedostatak omega 3 kiseline može dovesti do pogoršanja intelektualnih funkcija i poremećaja u pamćenju. Riba je jedan od najvećih izvora omega 3 kiselina, pa je zato preporučljivo jesti je barem tri puta sedmično.

 

Jaja

Jaja sadrže lecitin i fosfolipide koji se koriste prilikom formiranja membrane moždanih ćelija. Ona su izuzetno bogata aminokiselinama, neophodnim za proizvodnju neurotransmitera. Zbog toga su proteini iz jaja izuzetno dobar izvor hranjivih materija za ljudski mozak.

 

Banane

Osim što su bogate magnezijumom, koji je neophodan za prenošenje nervnih impulsa, banane sadrže i vitamin B6. Ovaj vitamin ima važnu ulogu u korišćenju magnezijuma unutar ćelija i funkcionisanju nervnog sistema. Ukoliko ne volite banane, možete ih zamijeniti suvim voćem, koje je takođe bogato vitaminom B6.

 

Borovnice

Istraživanje iz SAD-a pokazalo je kako borovnice, osim što čuvaju mozak, djeluju i na kratkoročno pamćenje.  U usporedbi s ostalim voćem, borovnice su najbogatije antioksidansima što znači da mogu usporiti starenje, smanjiti rizik obolijevanja od raka, utjecati na smanjenje tumora, smanjiti kolesterol te zaštititi kardiovaskularni sustav tijela. Pošto je mozak jedan od organa koji su pod najvećim udarom, zbog velike potrošnje energije, antioksidansi igraju važnu ulogu u očuvanju tog organa.

 

K-vitamin u lisnatom povrću

Brokula je odličan izvor vitamina K, koji je poznat kao potreban vitamin za poboljšanje kognitivnih funkcija i rada mozga. To bi značilo da pojačava moždane funkcije i popravlja sposobnost pamćenja. Niske razine vitamina K utječu na probleme s pamćenjem pa i na veću mogućnost nastanka Alzheimerove bolesti. Izvori vitamina K su: cvjetača, špinat, kelj, blitva, mahune, šparoge, grašak, zeleni čaj, brokula, kupus i mrkve. Neko voće, kao što je avokado, kiwi i grejp je također bogato vitaminom K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *