Lorenti: UN više niko ne poštuje, a napad na Siriju će biti i napad na UN

Prijetnja od strane SAD da iskoristi silu u Siriji potkopala je međunarodno pravo i cijeli sistem UN, izjavio je za RT, bolivijski izaslanik UN-a Sacha Lorenti, koji je sazvao sastanak Savjeta bezbjednosti UN po tom pitanju

Prijetivši se da će djelovati protiv Damaka sa ili bez saglasnosti UN-a, Vašington se stavlja iznad svih drugih nacija, obezvrijeđujući međunarodno pravo, Povelju UN-a i UN-ov ssistem u cjelini, rekao je Lorenti.

“Problem je u tome što SAD vjeruju i djeluju kao da su iznad bilo kojeg zakona. Oni vjeruju da imaju svoja pravila i to nije dobro” – rekao je ambasador.

Lorenti je u srijedu zatražio od Savjeta bezbjednosti UN (UNSC), u kojem je Bolivija nestalna članica, da se sastane u četvrtak kako bi razgovarali o “retorici eskalacije o Siriji i prijetnjama jednostranog vojnog djelovanja”.

Ovo slijedi nakon prijetnje SAD izaslanice u UN-u Nikki Haley da Vašington može ići u rat u Siriji ako i ne može osigurati odobrenje u UN-u zbog onoga što je nazvala “opstrukcionizmom” iz Rusije. “Bilo kako bilo, SAD će odgovoriti” – rekla je Haley.

Lorenti je tvrdio da, iako se UNSC suočava sa mnogim vlastitim problemima i ima potrebu za reformama, glavni prioritet sada treba biti “da se ujedini i stvori nezavisni mehanizam kako bi istražili navodne hemijske napade”.“Čak i ako se zemlje ne mogu dogovoriti o mehanizmu, to ne znači da je SAD-u dopušteno učiniti sve što želi u Siriji”, rekao je Lorenti, te u ovom trenutku “nema konačne istrage o hemijskom napadu”.

“Dakle, što god se dogodi, ako SAD poduzmu jednostranu akciju, to će biti kršenje međunarodnog prava i UN ssistema, što se naravno, ne smije prihvatiti”, rekao je Lorenti, ističući da potencijalni vojni napad neće biti napad na Siriju, već i napad na cijeli sistem UN. “

Lorenti je ranije citirao saopštenje ruskog ambasadora u UN-u Vasily Nebenzia, koji je rekao da svojim prijetnjama protiv Sirije SAD već krše Povelju UN-a, koja zabranjuje prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti.

Ruski ambasador je takođe rekao da “neposredni prioritet” UN-a treba biti pronalazak načina za izbjegavanja rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *