Dva Sunca na nebu iznad Rijeke i Prnjavora

Dva Sunca na nebu iznad Rijeke

1
Foto: Lemy9, 08.04.18., 18 i 30 sati, Pećine, Rijeka

U posljednje vrijeme svjedoci smo neobičnih meteoroloških, klimatskih i astronomskih pojava. Već mi je preraslo u naviku kada sam negdje na otvorenom (bez obzira bilo oblačno ili sunčano vrijeme toga dana), svako malo pogledati u nebo, oblake, Sunce,… Počelo je to unazad 7-8 godina kako sam intenzivnije počeo primjećivati tragove na nebu tzv. chemtrailovi (kemijski tragovi) i učinak koji ostavljaju za sobom- mijenjaju strukturu oblaka, stvaraju neprirodne sumaglice i utječu na promjenu atmosferskih prilika.

Ja nisam meteorolog, astrofizičar, astronom ili nešto slično. Osim zdravog razuma svatko od nas ima i „unutarnji osjećaj“ koji nam govori da li je nešto dobro i pozitivno za nas ili se zbog nečega osjećamo loše. Ne želim ovdje ulaziti u dubinu na koji način chemtrailovi utječu na promjenu naše svijesti, raspoloženje i emotivna stanja.

2
Foto: Lemy9, 08.04.18., 18 i 30 sati, Pećine, Rijeka

O pojavi dvaju Sunca na nebu, piše se već godinama  i postoji mnogo video klipova na tu temu. Danas, 8.4.2018. prvi puta u svom životu primjetio sam tu neobičnu pojavu na nebu iznad Rijeke. Moj kolega koji se inače amaterski bavi astronomijom kaže istu stvar, da nikada uživo nije vidio nešto slično. Ovdje ne želim špekulirati o tome radi li se o tzv. Halo efektu, Sunčevom psu (Sundog) ili nečem posve drugom. To neka svatko sam za sebe procjeni.

Na svim fotografijama može se zamjetiti na desnoj strani naše Sunce, dok se na lijevoj strani primjećuje manji krug svjetla ili “drugo Sunce”. U trenutku snimanja fotografija upravo su u preletu bila dva chemtrailsa, što se vidi po sredini slike, iznad Sunca kao bijeli trag.

5
Foto: Lemy9, 08.04.18., 18 i 30 sati, Pećine, Rijeka

„Nalazimo se u veoma burnom i brzom periodu događanja u atmosferi. Prisutna su snažna visinska strujanja toplog i hladnog, vlažnog i suhog zraka. Visoko u atmosferi događaju se zbog toga raznolike pojave, čestice vodene pare na različitim visinama i pri različitim temperaturama pretvaraju se u raznolike ledene kristale.

Poznato nam je svojstvo da voda i vodena para te led uzrokuju svojevrsne “iluzije” koje vidimo golim okom. Dugine boje ili iskrivljenje ravnog štapa prilikom uranjanja u vodu samo su neke od rezultanti tih događanja. Ono što u ovo vrijeme godine možemo primijetiti, posebice u jutarnjim i večernjim satima, su pojave Sunčevog haloa, lažnog Sunca (sunčevi psi, pasunce), svjetlosnih stupova…

Sunčev halo je pojava kada se oko Sunca uslijed loma svjetla na kristalima leda kroz tanak sloj naoblake nazire djelomični ili potpuni svjetlosni krug promjera 22.5°, još je rjeđi halo promjera 44°. Halo često nastaje i oko Mjeseca te u noći zna pomalo zlokobno izgledati iako je riječ o posve prirodnoj i bezopasnoj pojavi.

Lažna Sunca predstavljaju pojavu u atmosferi koja nastaje u ravnini Sunca ali na 22° s lijeve i/ili desne strane nakon izlaska ili nedugo prije zalaska Sunca. Pojavu uzrokuje lom svjetla na heksagonalnim kristalima leda kod prolaska kroz rijetku naoblaku. Sunčev stup nastaje prije ili u vrijeme izlaska odnosno zalaska Sunca. Markantna je to pojava vertikalnog stupa svjetla koja nastaje visoko u atmosferi zbog refleksije svjetla od prizmatičnih heksagonskih kristala leda“.

Radi pojašnjenja navedeni tekst je preuzet sa ovog linka.

8

Foto: Lemy9, 08.04.18., 18 i 30 sati, Pećine, Rijeka

Prvo pitanje koje mi se nameće ako je to utjecaj Halo efekta, odkuda se stvaraju kristali leda u atmosferi kada je današnji dan u Rijeci bio izuzetno topao, sunčan i bez ikakve naoblake, sa temperaturom od 20 stupnjava celzijusa?

Drugo što sam primjetio gledajući u Sunce na desnoj strani neba, je neobičan blještavo- mutni i zasljepljujući sjaj Sunca i to u vrijeme prije samog zalaska.

I treće ako je to sve „normalna pojava“, što onda rade chemtrailovi na nebu dok se sve to zbiva?

Sa drugog kraja grada Rijeke, točnije sa Kantride, 10 minuta kasnije, prijateljica mi je poslala sliku gdje se vide čak 3 Sunca ili što je to već! U svakom slučaju zanimljivo!

dav
Foto: Željka Š., 08.04.18., 18 i 40 sati, Kantrida, Rijeka

U istom danu kod Dramlja prijateljica je bila na branju šparoga i poslala mi je sliku. U razgovoru sa njom rekla mi je da je zapazila nešto drugačije na nebu tog dana. Na moj upit kako je ona to osjetila rekla mi je da joj je sve to bilo “ČUDNO”, ali da nije pridavala preveliku pozornost tome. Ono što je zamjetila kao i ja, je neobično blještavilo sunca, kao što se i vidi na priloženoj fotografiji. Na lijevoj strani jedva da se nazire trag drugog izvora svjetla, ali se vidi bijeli trag ispod Sunca.

Dva sunca-Denis
Foto: Denis M., Dramalj, 08.04.18., 18 i 55 sati.

Najsličniji prikaz onoga što sam danas vidio i doživio je u navedenom video klipu ispod.

Lemy9

VIDEO- Dva Sunca na nebu, Prnjavor, BiH:

 

 

Izvor: zivitrenutak.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *