Mlijeko čudnovatog kljunara može pomoći u borbi protiv bakterija?!

Mlijeko platipusa ili čudnovatog kljunara, vodenog sisavca koji živi na području Australije i Tasmanije možda sadrži jedinstven sastojak koji bi se u dogledno vrijeme mogao iskoristiti u proizvodnji lijekova protiv superbakterija, otkrili su australski naučnici.

Protein iz mlijeka platipusove ženke mogao bi se upotrijebiti za borbu protiv bakterija rezistentnih na sve poznate antibiotike, kažu naučnici.

“Čudnovati kljunaši su vrlo neobične životinje pa nije čudno da ima i neobičnu biokemiju”, smatra voditeljica istraživanja Janet Newman, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Structural Biology Communications.

Još 2010. Su naučnici sa Dikina otkrili da mlijeko kljunara sadrži laktakcijske proteine s potencijalnim antibakterijskim svojstvima.

“Ta specifična komponenta je učinkovita protiv nekih od najopasnijih bakterija iz okruženja, ali bezopasna je za bakterije koje normalno žive u provavnom traktu kljunarevih mladunaca”, objašnjava Njumen.

Kljunari su inače jedini sisavci koji ležu jaja umjesto da rađaju žive mladunce. Nemaju bradavice na dojkama pa majke istiskuju mlijeko na svoj stomak kako bi ga mladunci popili.

Naučnici smatraju da su antibakterijska svojstva kljunarevog mlijeka povezana s njihovim repoduktivnim sistemom, a zadatak im je da čuvaju mladunce od infekcije. Kad su sisavci razvili bradavice, sistem sterilnog izlučivanja mlijeka, u evolucijskom smislu, više nije bio potreban.

Platipus, kako se još naziva ova čudnovati kljunar, je toliko neobičan da su prvi evropski zoolozi koji su stupili na australijsko tlo mislili da su glasine o njemu prevara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *