U Kozarskoj Dubici i Kostajnici vanredne mjere odbrane od poplava

U Kozarskoj Dubici i Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava. Prvi stepen pripravnosti- stanje redovne odbrane od poplava, još je na snazi u Prijedoru i Novom Gradu. Vodostaj Sane u Prijedoru trenutno stagnira, a zaplavljeno je više od 100 domaćinstava. Una u Novom Gradu i Kostajnici u stalnom je porastu. Njen vodostaj raste i u Kozarskoj Dubici gdje se povećava i vodostaj Save. Zbog izlivanja Јošavke, poplavljen je i dio opštine Јezero.

U prijedorskim naseljima Tukovi, Raškovac i Brezičani zaplavljeno je više od stotinu objekata, a pod vodom su i velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Putni pravac od Prijedora prema Bišćanima nije prohodan.

U selu Mrakodol kod Kostajnice, rijeka Strigova zaplavila je jedno domaćinstvo. Potok Tavija je u porastu, ali ne prijeti izlivanjem. Una je poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko vikendica, dok je desetak kuća u centru Kostajnice ugroženo i proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava, jer je voda ušla u podrume nekoliko stambenih objekata.

Zbog izlivanja Sane u prekidu je putna komunikacija Novi Grad-Šuća, te Blagaj-Vitasovci-Radomirovac. U naselju Vidorija nekoliko je zaplavljenih kuća.

Na području Oštre Luke došlo je do izlivanja rijeke Јapre i rijeke Kozica. Rijeka Sana presjekla je put Oštra Luka-Usorci i most Usorci-Trnava.

Vodostaji Une i Save u Kozarskoj Dubici su u porastu, u poslijepodnevnim časovima proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava. Ugroženih objekata nema, ali je zbog bujičnih voda oštećen most na regionalnom putu Kozarska Dubica-Moštanica.

U mjestu Špilja kod Kozarske Dubice, na putnom pravcu za Kostajnicu, Una se izlila na magistralni put i trenutno se saobraća jednom kolovoznom trakom.

Rijeka Јošavka izlila se iz korita i poplavila centralni dio opštine Јezero. Ugroženi su stambeni objekti i ambulanta. Ako se poplavni talas nastavi, u ovoj lokalnoj zajednici, proglasiće stanje elementarne nepogode.

Drina u Semberiji konstantno opada, a Sava i njene pritoke su u blagom porastu.

Izvor: rtrs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *