Rastu vodostaji, vanredne mjere odbrane

U  Republici Srpskoj u porastu su vodostaji rijeka, a najteže je u Kostajnici gdje su proglašene vanredne mjere odbrane od poplava na području ove opštine.

Zbog porasta vodostaja rijeke Une i mogućnosti plavljenja stambenih objekata naređeno je stanje pripravnosti svim jedinicama Civilne zaštite, javnim ustanovama i preduzećima i organima uprave, u skladu sa planom.

Vodostaji Save i Drine kod Bijeljine su u blagom porastu.

U Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, Una je u porastu, a drugi vodotoci su u stagnaciji. U Novom Gradu od juče su uključene prepumpne stanice.

Zbog izlijevanja rijeke Sane u Blagaju, u prekidu su lokalne saobraćajnice Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac u Novom Gradu.

U Doboju se rijeka Spreča povlači u korito nakon što je juče poplavila oko 60 hektara obradivih površina na području opštine Petrovo. Vodostaj Bosne na području Doboja je u blagom padu i iznosi 164 centimetra

Niske temperature doprinijele su da od sinoć stagnira vodostaj rijeke Sane u Prijedoru, koji jutros iznosi 400 centimetara, što je za 20 centimetara ispod kritične tačke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Republička uprava civilne zaštite organizuje danas u Brodu radni sastanak sa načelnicima više opština na kojem će biti riječi o stanju vodozaštitnih objekata na području Broda, sa akcentom na savski nasip.

Direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske, Mile Međed, rekao je da će biti riječi i o upravljanju akumulacionim jezerom “Drenova”, kao i drugim pitanjima u vezi sa problemom zaštite voda, te međusobnoj saradnji.

Najavljeno je prisustvo načelnika opština Brod, Derventa i Prnjavor, kao i rukovodilaca službi civilne zaštite ovih opština, te Kozarske Dubice, Gradiške i Srpca.

Izvor: rtrs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *