Indipendent poziva da se posjete kosovski manastiri u Srbiji!

Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji našli su se na listi 15 mjesta koje britanski list Indipendent preporučuje da se što prije obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga.

Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji i da je bogato srednjovjekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpjela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

Indipendent, citirajući turistički vodič “Conde Nast Traveler”, piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umjetnost od 13. do 17. vijeka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

List upozorava svoje čitaoce da postoji mnogo lokacija čija je budućnost neizvjesna iz različitih razloga, što zbog “političkih prevrata”, što zbog velikog broja posjetilaca i manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, što zbog prirodnih faktora.

Zbog neizvjesne budućnosti ovih znamenitosti, što prije krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju, navodi britanski list.

 

Na listi od 15 mjesta prvi je naveden Stari grad u Јerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na UNESKO listi ugrožene svjetske baštine.

Obavezno treba posetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka i koja je stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo rijetke i ugrožene zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi Uneska od 2011. godine.

Ugroženi su i Liverpul (Engleska), u kojem razvoj i porast broja stanovnika prete da trajno promene tu luku i unište ono što je ona dugo bila i značila za Britaniju.

Suptropska močvara Everglejds (Florida), koja je zbog uragana Endrju bila na Uneskovoj Listi ugrožene baštine od od 1993. do 2007, ponovo je stavljena na isti listu 2010. godine kao značajno prirodno nalazište bogatog biodiverziteta.

„Indipendent“ piše da je Koro u Venecueli „jedini preživjeli primjer bogate fuzije lokalne tradicije sa maurskom i holandskom arhitekturom“, a ugrožen je zbog venecuelanske naftne industrije.

Istorijski centar Beča ugrožavaju modernizacija i ubrzan razvoj grada, zbog čega postoji opasnost da on bude drastično promjenjen.

Na listi mjesta koja treba posjetiti što prije su i Koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promjena samo 25, i Arheološka zona Čan Čan (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

„Indipendent“ preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *