Vozači oprez, mokri i klizavi kolnici

REPUBLIKA SRPSKA

Saobraćaj se jutros u RS odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima.

U višim predjelima i preko planinskih prevoja zbog niskih temperatura upozoravamo na poledicu.

Magla smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i u višim predjelima, na širem području M.Grada vidljivost je dosta smanjena i vozačima se skreće pažnja oprezniju i sproriju vožnju.

Na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz.

Vozačima savjetujemo opreznu vožnju uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

 

FEDERACIJA BiH

Ugaženog snijega na kolovozu ima u višim predjelima u F BiH.  Na ostalim dionicama saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Niske temperature pogoduju formiranju poledice, pa savjetujemo pojačan oprez. Posebnu pažnju skrećemo na puteve  u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na širem području Bugojna i Goražda 

Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu  R-419 Mihalji-Blidinje.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH jutros nema dužih čekanja na prelazak granice.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *