“TRI BILBORDA ISPRED EBINGA U MISURIJU” VELIKI POBJEDNIK DODJELE NAGRADA BAFTA

Film “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju” proglašen je najboljim filmom na ovogodišnjoj dodjeli britanskih filmskih nagrada BAFTA ali je njegovom režiseru Martinu McDonaghu izmakla nagrada za režiju koju je osvojio Guillermo Del Toro za film “Oblik vode”.

Američka glumica Frances McDormand proglašena je najboljom glavnom glumicom za ulogu majke koja traži pravdu za silovanu i ubijenu kćer u “Tri plakata izvan grada” a niz nagrada nastavio je Sam Rockwell, ovjenčan za sporednu mušku ulogu policajca rasista na putu katarze.

Gary Oldman osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu “Najmračniji sat”, u kojem je igrao Winstona Churchilla u historijskom filmu “Najmračniji sat”.

Najviše, čak 12 nominacija imao je film “Oblik vode”, fantastična drama Guillerma del Tora, koji je nedavno dobio Zlatni globus za režiju.

McDonaghov film nagrađen je i u kategoriji originalnog scenarija.

Najboljim dokumentarcem proglašen je “Ja nisam tvoj crnac” (I Am Not Your Negro”) režisera Raoula Pecka.

Većina zvanica na ceremoniji dodjele nagrada BAFTA, došla je u crnoj odjeći u znak podrške kampanjama protiv seksualnog uznemiravanja “Јa takođe” (Me Too) i “Vrijeme je” (Time`s Up).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *