Predstava ”Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” u Istočnom Sarajevu

Suzra će se u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo odigrati predstava ”Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” odigraće se u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19:00 časova.

Autor i režiser predstave Haris Pašović kroz predstavu ”Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” pokušava da odgovori na pitanje zašto smo tu gdje jesmo i ko zaista želimo biti.

KO ŽELIMO DA BUDEMO?

Prije rata svako selo u BiH je imalo asfaltni put, struju, vodu ambulantu. Svaki najmanji grad je imao biblioteku i dom kulture. Nezaposlenost je bila minimalna. Skoro svako je imao stan. I radnička i seljačka djeca su mogla završiti fakultete. I radničke porodice su mogle ići na ljetovanja i zimovanja. Zdravstvena zaštita je bila dobra i besplatna. Obrazovanje je bilo odlično. Onda smo glasali da promijenimo društveni sistem i da nam bude bolje. Rezultat je više od 100.000 mrtvih glava, stotine hiljada fizički i psihički obogaljenih ljudi, preko 2,5 miliona raseljenih. Takođe, uništeni su javni i privatni objekti, putevi, željeznice. Onda je počela privatizacija. Paralelno je počela Velika pljačka BiH. U potpunosti su propali industrija, zemljoradnja i stočarstvo. Obrazovanje se srozalo do polupismenosti. Teški kriminal je drastično porastao.

Sada živimo u zemlji u kojoj je skoro polovina radno sposobnog stanovništva nezaposleno. Ogromna većina onih koji imaju posao jedva sastavlja kraj s krajem. Osjećamo se poniženi i počeli smo da se sramimo sami sebe.

U predstavi „Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla“ pokušali smo da rastumačimo zašto smo tu gdje jesmo? A to mjesto gdje jesmo je ovo: najsiromašnija i najzaostalija zemlja u Evropi. Ova predstava je politička komedija.

A mi nemamo pravo da i dalje uništavamo kapital koji su nam ostavili naši roditelji – teško radeći, odričući se , gradeći jedan bolji svijet, Proćerdali smo skoro sve što su nam ostavili. Jednu dostojanstvenu zemlju, koja je unatoč svim svojim nedostacima, bila zemlja ponosnih ljudi koji su imali ugodan život, doveli smo do bijede i jada.

Predstava: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla
Igraju: Dženana Džanić, Saša Handžić, Haris Hadžisejdić, Ena Baždalić
Autor i režiser: Haris Pašović
Producent: Haris Pašović, Hamiz Begagić
Muzika: S.A.R.S.
Cijena ulaznice: 5.00 KM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *