Grejp, saveznik u borbi protiv bolesti

Grejp – Citrus x paradisi, porodica Rutaceae – uzgaja se u mnogim zemljama toplog područja zbog plodova koji se rabe kao osvježavajuće voće. 

Grejp je otkriven na Barbadosu u 18. vijeku. Mnogi botaničari smatraju da je grejp nastao prirodnim križanjem dviju biljnih vrsta – naranče (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maxima). Stabla grejpa posađena su na Floridi u ranom 19. stoljeću, a Florida je i danas najveći proizvođač grejpa.

Grejp obiluje vitaminom C (oko 40 mg vitamina C na 100 g), a sadrži još i likopen, limonoid, naringenin, vlakna i jednostavne šećere. Njegovi pozitivni učinci dolaze od vitamina C te flavonoida. Osim tih sastojaka, bogat je vitaminima A, B, D, E i K, kalcijem, fosforom, magnezijem, manganom, cinkom, bakrom i željezom. Grejp je izrazito bogat hranjivim tvarima, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj prehrani. Zbog toga je popularan i za mršavljenje i često se koristi u kurama za mršavljenje.

Studijama je dokazano da limonoid, tvar koju sadrži grejp, može spriječiti formiranje tumora, da pomaže u borbi protiv raka kože, pluća, dojke, raka u ustima, raka želuca i debelog crijeva.

Limonin ima veliku bioraspoloživost i dugo se zadržava u organizmu, što može pomoći objasniti zašto djeluje antikancerogeno. Grejp sadrži i pektin, topivi oblik vlakna koji može usporiti nastanak arteroskleroze.

Crveni grejp sadrži likopen, koji je poznati antioksidans. Pokazalo se da crveni grejp (iscijeđeni sok ili cijeli plod) pokazuje bolje rezultate u regulaciji kolesterola i triglicerida nego žuti grejp. 

Koliko god grejp imao djelotvorna svojstva na naš zdravlje, stručnjaci upozoravaju da se on ne kombinira sa lijekovima jer može i do 20 puta pojačati djelovanje lijeka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *