Otvorene Zimske olimpijske igre

Spektakularnom ceremonijom i uz grandiozni  vatromet otvorene su Zimske olimpijske igre u Pjongčangu. 

Igre u Јužnoj Koreji dvadeset i treće su po redu u istoriji, a trajat će do 25. februara.

Zvanični početak Igara je u znaku sportista iz Sjeverne i Južne Koreje, koji su zajedno koračali na otvaranju i pod istom zastavom. Zvaničnici dvije sukobljene zemlje su dogovorili zajednički izlazak na stadion, ali i zajednički nastup hokejašica na ledu, tako da će hokejašice dvije zemlje igrati za jednu reprezentaciju. Ovo je istorijski dogovor, pa će Igre, osim sportista i navijača širom svijeta, pomno pratiti i političari i politički analitičari.

Mir nema cijenu. To i jeste jedna od glavnih ideja ovih Olimpijsih igara čiji je slogan “Passion. Connected” (Strast. Povezan), a sačinjen je od slova P i C što su ujedno i dva velika slova u imenu grada PyeongChang. Slovo P (na engleskom) ima i razne varijacije kao što su “people” (ljudi), “peace” (mir) i “possibility” (mogućnost), ističu na zvaničnoj stranici Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu.

Zastavu BiH je nosila Elvedina Muzaferija, a uz nju će biti Emir Lokmić, Tanja Karišik-Košarac i Mladen Plakalov.

Nakon vatrometa i svečane ceremonije te zvaničnog otvaranja 23. zimskih olimpijskih igara, otpjevana je pjesma John Lennona “Imagine”.

Vatromet je spremalo 750 stručnjaka, a potrošeno je ukupno 25.000 raketa.

Na Igrama učestvuje skoro 3.000 sportista iz 93 različite zemlje, koji će se takmičiti za rekordne 102 medalje u 15 različitih sportova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *