Poljski senat odobrio kontroverzni zakon o holokaustu: “Imamo pravo braniti povijesnu istinu”

Gornji dom poljskog parlamenta, Senat, usvojio je tijekom noći izmjene spornog zakona o Institutu pamćenja naroda, koji je ranije izazvao nezadovljstvo Izraela.

Zakon također zabranjuje opisivanje nacističkih logora u Poljskoj kao “poljskih” te određuje maksimalnu kaznu od tri godine zatvora za kršenje odredbi. Također će se kažnjavati svako pripisivanje Poljskoj i Poljacima odgovornosti za ratne zločine tijekom Drugog svjetskog rata ili saučesništva u holokaustu. 
 
Prijedlog zakona uzrokovao je sukob s Izraelom koji je optužio Poljsku da pokušava promijeniti povijest. No, da bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati poljski predsjednik.
Izraelski zvaničnici na čelu sa premijerom Benjaminom Netanjahuom upozorili su tada da time Poljska sprečava debatu o onim pojedincima Poljacima koji su dokazano tijekom Drugog svjetskog rata progonili Jevreje.
Poljski predsjednik Andrzej Duda odgovorio je u televizijskom razgovoru da njegova država “ima pravo braniti povijesnu istinu”. U srijedu je glasnogovornica američkog State Departmenta također zatražila poljsku vladu da ponovo razmotri zakon te izjavila da je SAD zabrinut da bi on mogao potkopati slobodu govora u Poljskoj i uzrokovati još veće diplomatske podjele.
Poljska vlada izjavila je da namjera zakona nije ograničavanje slobode govora, već zaštita imena države u inozemstvu. Autor zakona i zamjenik ministra pravosuđa Patryk Jaki izjavio je da je “reakcija Izraela dokaz o tome koliko je zakon potreban”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *