Počeo 11. Kustendorf

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” svečano je sinoć u Drvengradu otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala redatelj Emir Kusturica.

Malo je festivala koji daju priliku mladim ljudima da se afirmiraju i to u takmičarskoj konkurenciji i da sa velikanima svjetske kinematografije sjede, razgovaraju i inspirišu se, rekao je danas ministar Vladan Vukosavljević u Drvengradu.

Ministar Vukosavljević i osnivač festivala Emir Kusturica festival su proglasili otvorenim. Gosti festivala su talijanski Oskarovac Paolo Sorentino i švedski redatelj Ruben Ostlund koji je u Cannesu dobio nagradu za svoj film “Skver”.

Takmičarski program jedanaestog Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf sastojati će se od 21 filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičit će se filmovi mladih režisera iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Jordana i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine predsjednica žirija Rosa Atab, producentica, i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur. Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodjeliće Ištvan Borbaš.

Festival Kustendorf biće održan od 16. do 21. januara 2018. u Drvengradu, na Mokroj Gori u organizaciji produkcijske kuće Rasta international i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grada i TNSO.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *