Grčku naseljavale zmije, kobre i divovski gušteri!

Krokodili, kobre i divovski gušteri veličine komodskih zmajeva, koji se nazivaju varani, nekada su gmizali grčkim obalama Vardara i obitavali na otoku Evija prije devet do 18 miliona godina, pokazuju najnoviji zaključci studije o fosilnim ostacima.

Tim naučnika sa univerziteta iz Torina i Frajburga, na čelu sa paleontologom Jorgosom Jorgalisom, ispitao je okamenjene ostatke krokodilskih zuba koje je u Aliveriju na Eviji pronašao tim sa Univerziteta „Utreht“.

Riječ je o nekim od najstarijih krokodilskih fosila ikada nađenih u Grčkoj, a u istoj oblasti pronađeni su i fosili kameleona jedinstvenih u toj zemlji, kao i zmija, guštera, kornjača i žaba, rekao je Jorgalis, koji je članak o fosilima objavio u časopisu “Istorijska biologija”.

Kako objašnjava, na području Evije je u prošlosti klima bila veoma topla i vlažna, pa je najverovatnije ta oblast podsjećala na džunglu, dok je, s druge strane, okolina rijeke Aksios ličila na savanu i nju su naseljavale kobre i divovski gušteri prije oko devet miliona godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *