Umro je Predrag Lucić

UGLEDNI NOVINAR I PISAC, OSNIVAČ FERAL TRIBUNEA, IZGUBIO JE BITKU SA TEŠKOM BOLEŠĆU

Novinarstvo i kultura od danas su siromašniji za velikog Predraga Lucića, novinara, pisca i redatelja, koji je nakon duge i teške bolesti preminuo 10.01.2017 oko 7.30 u svom rodnom Splitu.

Predrag Lucić je rođen 1964. godine u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu, dok je kazališnu i radio režiju studirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.
Sa Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem osniva satiričke novine Feral Tribune koje su proglašene najboljim satiričkim novinama na svijetu te su osvojile više inozemnih nagrada nego kompletno hrvatsko novinarstvo u svojoj povijesti.
Od ljeta 2009. u riječkom “Novom listu” pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom “Trafika.
Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli.
Objavio je ‘Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti’ u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., pjesmaricu ‘Haiku haiku jebem ti maiku’ 2003., knjigu lirike ‘Ljubavnici iz Verone’ 2007., čitanke ‘Sun Tzu na prozorčiću’ 2009., ‘Bezgaća povijesne zbiljnosti’ 2010. godine i ‘Gusle u magli’ 2013. godine. Čitanka iz nastranih književnosti za prve razrede vojnih, vjerskih i civilnih škola”, Algoritam, Zagreb 2009.; “Bezgaća povijesne zbiljnosti”; satirične pjesme; Algoritam, Zagreb 2010. i ”Gusle u magli”, Algoritam, 2013. godine.
Lani je na 63. Splitskom ljetu njegova drama Aziz dobila nagradu Judita za umjetnička dostignuća. Bio je član HDP i Hrvatskog centra P.E.N.-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *